Aktualno
StoryEditor

Nakon najava poskupljenja plina, krajem mjeseca skuplje i cestarine

24. Veljača 2017.

Sudeći prema najavama koje dolaze iz Nezavisnog carinskog sindikata, cestarine na hrvatskim prometnicama već će krajem ovog mjeseca poskupjeti za pet posto. U ljetnim mjesecima, cijena korištenja cestama porast će i za deset posto, najavio je predsjednik Sindikata, Mijat Stanić.

- O ovome se priča duže vrijeme, nije dobro jer je Svjetska banka davno poručila da Hrvatska ako želi povoljne kredite mora provesti rekonstruiranje i povećati prihodovnu stranu. Dogodit će se poskupljenje, to se moglo izbjeći, ali nije -  rekao je Stanić za N1.

Prema njemu dostupnim informacijama, cijene cestarina doista idu gore po navedenim postocima, no Stanić je uvjeren da se to moglo izbjeći.

- Cijena bi prema najavi trebala narasti 5 posto do kraja ožujka, a u ljetnoj sezoni dodatnih 10 posto. Da su autoceste otišle u koncesiju ovo bi se dogodilo i ranije. Ništa novo od 2013. godine do danas, bez obzira tko gospodario, dogodilo bi se isto, a koncesijom bismo još i više izgubili - rekao je.

Dodao je i kako bi valjalo teret poskupljenja olakšati građanima, ali nije ponudio rješenje. Uz najave o poskupljenju plina, ali i struje, poskupljenje cestarina dolazi doista kao udar na budžete građana.

Prema pisanju Večernjeg lista, poskupljenje cestarina posljedica je poskupljenja plina i korekcije cijene električne energije. Naime, u pregovorima Hrvatske sa Svjetskom bankom o zajmu 1,8 milijardi eura za restrukturiranje državnih cestarskih tvrtki, kako doznajemo, dogovoreno je da se cijene cestarine na HAC-ovim autocestama izjednače s cijenama Autoceste Rijeka - Zagreb koje su oko pet posto veće.

04. svibanj 2024 00:26