Aktualno
StoryEditor

Nakon najave normalizacije monetarne politike, euro skočio na najviše razine u godinu dana

28. Lipanj 2017.

Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nastavio jačati drugi dan zaredom, dosegnuvši najviše razine prema dolaru u posljednjih godinu dana, a glavni je povod njegovu usponu bila promijenjena retorika predsjednika Europske središnje banke (ECB).

Euro je jutros u trgovanju na azijskim i europskim tržištima ojačao daljnjih 0,7 posto prema dolaru, na 1,1381 dolara, nakon što mu je u utorak cijena poskočila čak 1,4 posto, najviše u jednom danu u proteklih više od godinu dana.

>>>Draghi: Zahtjevi za ukidanjem EU i eura danas su jedva čujni šapat

Signali iz najnovijeg istupa Marija Draghija na konferenciji središnjih bankara u Portugalu naveli su ulagače na zaključak da su bančini dužnosnici spremni početi smanjivati izvanredne programe poticajnih mjera za gospodarstvo koje su obilježile monetarnu politiku središnje banke eurozone u proteklih gotovo deset godina.

To je bio povod analitičarima Deutsche Banka da odustanu od zagovaranja snažnijeg dolara i umjesto toga proglase kraj uzleta dolara koji datira od 2014. godine.

- Naša je glavna poruka da će euro vjerojatno biti ključni instrument putem kojeg će se financijski uvjeti u eurozoni zaoštravati, napisao je u bilješci klijentima analitičar Deutsche Banka George Saravelos.

Funta oslabila prema euru, a ojačala prema dolaru

Britanska je funta, pak, jutros skliznula na najniže razine prema euru u proteklih sedam mjeseci, zbog oštrog jačanja eura nakon što je Draghi najnovijim porukama dao naslutiti da su ECB-ovim poticajnim mjerama dani odbrojani.

Funta je tako oslabila prema euru 0,3 posto, skliznuvši na 88,80 penija za euro, što je njezina najniža razina od 9. studenoga, izborne pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Prema dolaru je, pak, funta ojačala 0,1 posto, na 1,2819 dolara. Time je dosegnula najviše razine od britanskih parlamentarnih izbora 8. lipnja kada je premijerka Theresa May izgubila parlamentarnu većinu.

Fokus tržišta bit će i dalje na govore dužnosnika vodećih središnjih banaka u svijetu koji se očekuju na konferenciji u portugalskom gradu Sitri. Među ostalim govornicima pratit će istupe nekolicine ECB-ovih dužnosnika, guvernera kanadske središnje banke Stephena Poloza i guvernera Bank of Englanda Marka Carneyja.

20. travanj 2024 09:12