04. listopad 2018.

Nakon slučaja Agrokor postrožila pravila za faktoring društva

Faktoring društva od danas više ne smiju biti izloženi prema jednoj osobi ili grupi s više od 25 posto. Naime, stupio je na snagu novi Pravilnik o kriterijima i načinu upravljanja rizicima faktoring društva kojim se, uz važeći zakon, detaljnije definiraju pravila za uspostavu sustava upravljanja rizicima u faktoring društvima i pravila upravljanja pojedinačnim rizicima, uključujući upravljanje rizikom koncentracije.

- Pravilnik je donesen temeljem dosadašnjih iskustava, s ciljem sprječavanja nedorečenosti u sustavu i što kvalitetnije i bolje kontrole faktoring društava. Poseban naglasak stavljen je na praćenje rizika koncentracije i konkretna ograničenja izloženosti prema jednoj osobi ili grupi povezanih osoba  – naglasio je Ante Žigman predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e.

>>>Rollup, mjenice i faktoring, svaki bankar, pa i ministar financija ima svoju verziju priče

Može se slobodno zaključiti kako je slučaj Agrokor ‘kumovao‘ strožim pravilima za faktoring društva.

Uz to, propisuje se i obaveza faktoring društva da donese i provodi primjerene politike i postupke upravljanja za, najmanje, sljedeće rizike: kreditni (uključujući i koncentracijski rizik), tržišni rizik (uključujući valutni, kamatni rizik i tržišni rizik likvidnosti), rizik likvidnosti i operativni rizik ali i sve druge vrste rizika kojima bi moglo biti izloženo u svom poslovanju, stoji u priopćenju Hanfe.

>>>Igor Fišer predsjednik Udruženja faktoring društava HGK

Ukupna aktiva šest faktoring društava na kraju lipnja ove godine iznosila je 1,99 milijardi kuna. Najveću aktivu imao je Erste factoring od 1,14 milijardi. Prema rješenju koje je Hanfa izdala krajem rujna, Erste banka dobila je suglasnost da pripoji navedeno društvo, što znači da će ukupna aktiva samostalnih faktoring društava pasti na 860 milijuna kuna.

Prema spomenutim podacima Hanfe, tri od šest društava poslovala su sredinom godine s gubitkom. Ukupni rezultat ove industrije bio je gubitak od gotovo 112 milijuna kuna.