Aktualno
StoryEditor

Nakon spora sa Slovenijom, Hrvatsku čekaju pregovori oko granice s Crnom Gorom

14. Siječanj 2018.

Granični spor, arbitražna presuda i svakodnevne rasprave Hrvatske i Slovenije u sjenu su bacile činjenicu da slična priča Hrvatsku čeka i s Crnom Gorom i BIH.

Zajedničko Povjerenstvo za razgraničenje Hrvatske i Crne Gore nije se sastalo već tri godine, piše Deutsche Welle, a u međuvremenu se i dalje provodi dogovoreni protokol iz 2002. godine. Sve preostala pitanja trebala bi se riješiti naknadno.

U pitanju granice izmežu RH i CG nije problem na kopnu, već na moru. Budući izgled morske granice između ovih dviju država, kod hrvatskog poluotoka Prevlake, zasad je nepredvidiv. Kopnene granice naslijeđene su direktno iz bivše države – SFRJ, a razgraničenje republičkih sastavnica na moru tada nije postojalo.

>>>BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija poslale trgovinski ultimatum Hrvatskoj

- Za sve države na svijetu postoje dva temeljna pravila o granicama, prema međunarodnom pravu. Prvo, uzima se u obzir granica koja je zatečena na dan stjecanja neovisnosti, a taj princip se u pravu naziva ‘Uti possidetis juris‘, i sve države nastale iz SFRJ su dale službenu izjavu da će se toga držati. Kopno dakle nije sporno, a tamo gdje je bilo, išlo se metar po metar, i sasvim precizno se utvrdilo gdje što pripada. Drugo pravilo odnosi se na more, i regulira ga UN-ova Konvencija o pravu mora. Ono kaže da se morska granica kreće crtom sredine između kopnenih točaka dviju država – sve dok se te države ne dogovore drugačije, rekao je za DW akademik Davorin Rudolf, pravnik i bivši diplomat.

Rudolf također ističe da je interes Crne Gore kod Prevlake naglašeniji nego Hrvatske jer se radi o sigurnosnom pitanju, zbog ulaska u Boku Kotorsku.

- Smatram zato da se, prema boljoj praksi međudržavnih odnosa, taj argument može uzeti u obzir, naročito stoga što Hrvatskoj to ništa bitno ne mijenja. Moramo povesti računa da i od toga ne nastane žarište nekakve trajne napetosti koja može poslužiti samo sumnjivim ciljevima, smatra Davorin Rudolf, te dodaje kako se takva pitanja ne uređuju nužno mijenjanjem granica, nego uvijek kao sredstvo ostaje i dogovor oko posebnog pograničnog režima koji uzima u obzir potencijalne iznimke.

20. travanj 2024 20:23