Aktualno
StoryEditor

Nakon stagnacije gospodarstvo Velike Britanije blago ubrzalo

26. Srpanj 2017.

Gospodarstvo Velike Britanije u drugom ovogodišnjem tromjesečju tek je blago ubrzalo nakon gotovo stagnacije na početku godine, poduprto uslužnim sektorom i snažnim rastom u filmskoj industriji, pokazuju podaci državnog statističkog ureda objavljeni u srijedu.

Prema preliminarnim podacima, u razdoblju od travnja do lipnja zabilježen je rast od 0,3 posto na kvartalnoj razini, u odnosu na 0,2 posto u prvom tromjesečju, što je podatak koji će vjerojatno učvrstiti očekivanja da će središnja banka slijedeći tjedan zadržati kamatne stope na njihovim rekordno niskim razinama.

>>>Brexit: Frankfurt dobiva bitku za novo financijsko središte Europe

Na godišnjoj je razni, pak, rast gospodarstva u drugom tromjesečju usporio na 1,7 posto, u odnosu na 2 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Britansko gospodarstvo poraslo je 1,8 posto prošle godine, premda su mnogi očekivali naznake recesije nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

>>>EasyJet zbog Brexita osniva novu kompaniju u Austriji

No, Brexit je doveo do velikog pada vrijednosti funte, što je potaknulo inflaciju, smanjivši time raspoloživi dohodak građana ove godine.

- Gospodarstvo je doživjelo značajno usporavanje u prvoj polovici ove godine, kazao je Darren Morgan iz britanskog statističkog ureda.

Sektor usluga jedini je pozitivno utjecao na gospodarski rast u drugom tromjesečju, potpomognut maloprodajom, poslovanjem hotela i restorana, kao i brzorastuće filmske industrije.

>>>Irske kompanije traže milijardu eura od EU za prilagodbu Brexitu

Iz statističkog ureda ističu da su aktivnosti u industriji filma skočile za 72 posto od 2014. godine, vjerojatno potaknute poreznim olakšicama koje je uveo bivši ministar financija George Osborne.

Podaci vjerojatno neće značajno izmijeniti analizu dužnosnika britanske središnje banke Bank of England koja će na sjednici slijedeći tjedan donijeti odluku o visini kamatnih stopa.

>>>O’Leary: Brexit je najveće ekonomsko samoubojstvo u povijesti

Banka je u lipnju objavila da u drugom tromjesečju očekuje rast britanskog gospodarstva od 0,4 posto na kvartalnoj razini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak je snizio prognozu rasta za britansko gospodarstvo u ovoj godini na 1,7 posto, u odnosu na ranije procjene od 2,0 posto. U 2018. predviđa daljnje usporavanje od 1,5 posto.

25. travanj 2024 00:13