Aktualno
StoryEditor

Napravljena da stoji: Pruga Sveti Ivan Žabno - Gradec neće u pogon do 2019.

15. Studeni 2018.

Puštanje u promet pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec, prve koja se u Hrvatskoj gradi nakon više od 40 godina, kasnit će zbog nedostataka uočenih na internom tehničkom pregledu projekta, potvrdili su u srijedu za Hinu iz HŽ Infrastrukture.

"Nakon što izvođač radova otkloni nedostatke, održat će se ponovljeni interni tehnički pregled. Ovisno o njegovoj uspješnosti, HŽ Infrastruktura predat će zahtjev za održavanje državnoga tehničkog pregleda, a ovisno o uspješnosti državnog tehničkog pregleda, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdaje uporabnu dozvolu sukladno Zakonu o gradnji", poručili su iz HŽ Infrastrukture.

>>> Modernizacija željeznica: Hrvatska stanica zvana čežnja još čeka svoje ljude i propada

Navode i kako će nakon uspješno odrađenoga ponovljenog internog tehničkog pregleda predati Agenciji za sigurnost željezničkog prometa zahtjev za izdavanje odobrenja za puštanje u uporabu novoizgrađene željezničke pruge sukladno Zakonu o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog prometa.

"Pruga će biti puštena u promet nakon što HŽ Infrastruktura od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobije uporabnu dozvolu te od Agencije za sigurnost željezničkog prometa odobrenje za puštanje u uporabu. Završetak cijeloga navedenog postupka očekujemo u prvoj polovini 2019.", navode iz HŽ Infrastrukture.

>>> Pruga na koju smo čekali 40 godina dovršena, ali mjesecima bez putničkog prometa

Napominju i kako, čak i kada se nova dionica pruge pusti u promet, neće biti moguće putovati vlakom na relaciji Bjelovar - Zagreb bez presjedanja. Putovanje bez presjedanja, naime, bit će moguće tek nakon dovršetka projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, što se očekuje polovinom 2019.

Podsjetimo, prilikom potpisivanja više od 200 milijuna kuna vrijednih ugovora za izgradnju pruge Sv. Ivan Žabno - Gradec, sredinom 2015., kao krajnji rok za dovršetak radova naveden je kraj 2017. godine, a potom je taj rok pomaknut na studeni ove godine.

18. travanj 2024 10:21