07. lipanj 2018.

NASA-in rover na Marsu pronašao organske spojeve

NASA-in rover Curiosity pronašao je organske spojeve u 3,5 milijarde godina starim sedimentima u krateru na Marsu, objavila je u četvrtak američka svemirska agencija, prenose mediji.

Kako prenosi CNN, rover je isto tako u Marsovoj atmosferi detektirao prisutnost metana. Podaci prikupljeni bušenjem u Marsovu krateru Gale dio su potrage NASA-e za organskim molekulama koje bi mogle pokazati da je nekada na površini Crvenog planeta postojao život.

>>> NASA na Mars šalje helikopter veličine bejzbolske loptice

Potraga za životom izvan Zemlje fokusira se na ‘građevne elemente‘ života kakvog poznajemo, što uključuje organske spojeve i molekule, premda oni mogu postojati i bez života. Organske tvari mogle bi biti potvrda o postojanju života u davnoj prošlosti, ili izvor hrane za život, prenosi CNN. Metan se smatra najjednostavnijom organskom molekulom i prisutan je i na drugim mjestima u Sunčevu sustavu koja bi mogla biti pogodna za život, poput Saturna, ili Jupiterovih mjeseca Europe i Titana. Međutim, ako život i postoji izvan Zemlje, mogao bi biti jako različit od onoga kakvog poznajemo.

Nova su otkrića objavljena u četvrtak u časopisu Science, a znanstvenici vjeruju da bi ona mogla predstavljati "veliki napredak u astrobiologiji". "Jako smo proširili našu potragu za organskim spojevima, što je ključno u potrazi za životom", rekao je znanstvenik Paul Mahaffy, autor studije i direktor u NASA-inom Goddard Space Flight Centru.

https://youtu.be/G6baLED8qdA

I neke prijašnje studije ukazivale su na to da na Marsu postoji atmosferski metan i organski spojevi, no podaci s Curiosityja osigurali su jasniju sliku o uvjetima i procesima na Marsu danas, kao i u davnoj prošlosti prije više milijardi godina.

>>> NASA poslala na Mars prvi robotski lander za bilježenje ‘marsotresa’

"S ovim novim nalazima, Mars nam govori da smo na dobrom tragu u potrazi za dokazima života. Uvjeren sam da će naše sadašnje i buduće misije dovesti do novih neočekivanih otkrića na Crvenom planetu", rekao je NASA-in znanstvenik Thomas Zurbuchen.