Aktualno
StoryEditor

NASA-ina tehnologija mogla bi eliminirati bacanje hrane

22. Rujan 2018.

NASA-ina tehnologija mogla bi riješiti dva goruća problema s kojima se susreće čovječanstvo – nestašica resursa i istovremeno bacanje hrane.

Riječ je o hiperspektralnom sustavu detekcije kojeg svemirska agencija već desetljećima koristi za mjerenje kemijskih podataka. Tehnologija je dugo vremena zbog svoje cijene bila nedostupna, no zahvaljujući manjim troškovima ona je postala sve raširenija, te ima utjecaja u raznim industrijama uključujući i prehrambenu, javlja CNBC.

>>>Amerikanci bace 150 tisuća tona hrane dnevno, najviše voća i povrća

Kalifornijska firma ImpactVision koristi ovu tehnologiju kako bi pomogli proizvođačima hrane u provođenju točnijih testova i boljem upravljanju lancima dobave bez bacanja hrane, objašnjava suosnivačica i CEO Abi Ramanan. Tehnologija radi na principu da pomoću fotografija softver može procijeniti niz ključnih podataka o hrani kao što su stupanj zrelosti i prisutnost onečošćenja, a sve to bez uzimanja fizičkih uzoraka što je neizbježno kod tradicionalnih metoda.

Ova tehnologija i njoj slične, objašnjava Ramanan, ne samo da će proizvođačima ostvariti znatne uštede i tržištu olasirati kvalitetnije proizvode, već predstavlja održivo rješenje za rastuću globalnu nestašicu hrane.

>>>FAO indeks: U travnju rasle cijene žitarica i mliječnih proizvoda

Prema procjenama ImpactVisiona godišnje se baca čak jedna trećina ukupno proizvedene hrane što proizvođače košta oko 1 bilijun dolara godišnje. S druge strane, milijuni ljudi gladuju.

U bliskoj budućnosti, dodaje Ramanan, proizvođači će morati prehranjivati 10 milijardi stanovnika što će morati raditi s manje resursa. To znači smanjenjenje količine zemljišta, energije i vode koja ulazi u prehrambeni sustav, te stvarno poboljšavanje načina na koji se hrana distribuira kroz opskrbni lanac.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

16. travanj 2024 22:26