Aktualno
StoryEditor

NASA traži magnetski štit za ‘oslobađanje i čuvanje‘ atmosfere Marsa

05. Ožujak 2017.

Magnetski štit mogao bi pridonijeti tome da na Marsu postane toplije i samim time pogodnije mjesto za život, rekao je Jim Green, direktor NASA-inog odjela za planetarnu znanost (PSD) tijekom radionice Planetary Science Vision 2050 Workshop koja je prošlog tjedna u Washingtonu okupila znanstvenike iz cijeloga svijeta. Tema radionice bili su ambiciozni svemirski projekti koji bi se mogli završiti ili pokrenuti do 2050. godine, piše Popular Mechanics.

[caption id="attachment_261075" align="aligncenter" width="670"]magnetski Foto: NASA[/caption]

Green je svoju ideju predstavio na jednoj od najprimamljivijih radionica - Budućnost Marsova okruženja za znanost i istraživanje. Riječ je o postavljanju magnetskog štita - Mars L1 u stabilnu orbitu između Marsa i Sunca s ciljem očuvanja planeta od Sunčevih čestica visokog energetskog naboja. Struktura tog štita sastojala bi se od velikog dvopola - zatvorenog električnog kruga koji je dovoljno snažan da generira umjetno magnetsko polje. Takav štit mogao bi relativno dobro zaštiti Crveni planet i omogućiti mu da polako ponovno uspostavi atmosferu. Čak 90% njegove atmosfere uništile su Sunčeve čestice. Smatra se da je nekad na Marsu bilo toplo i da je na njegovoj površini prije 3,5 milijarde godina bilo vode.

[caption id="attachment_261073" align="aligncenter" width="671"]magnetski Foto: NASA Model magnetskog štita koji čuva Mars od solarnog zračenja, a dvopol stvara magnetski polje gotovo jednako snažno kao ono na Zemlji[/caption]

Prema simulacijskim modelima, takav štit pomogao bi Marsu da u nekoliko godina stvori atmosferski tlak upola manji od onoga što ima Zemlja. Zaštićen od solarnih vjetrova, smrznuti ugljikov dioksid s Marsovih polarnih polova počeo bi s procesom sublimacije, odnosno pretvaranja iz čvrste tvari u plin. Efekt staklenika počeo bi ispunjavati Marsovu tanku atmosferu i grijati planet, uglavnom na ekvatoru, a potom bi se počele otapati i velike zalihe leda na polovima te bi planetom potekla voda.

- Možda bi se Marsu mogla vratiti sedmina nekadašnjeg oceana, kazao je Green. Iako futuristički zvuči, teoretski ovaj je prijedlog izvediv i možda još jedan korak bliže ‘pozemljavanju‘ Marsa kako bi bio prigodan za naseljavanje ljudi u sljedećem stoljeću. Cijeli razgovor možete pogledati ovdje (počinje na 1:36:00).

16. travanj 2024 20:37