Aktualno
StoryEditor

NASA: Uskoro ćemo ‘dotaknuti‘ Sunce

30. Svibanj 2017.

Ovu srijedu NASA će službeno objaviti svoj plan lansiranja sonde unutar sunčeve atmosfere koji će realizirati krajem kolovoza iduće godine, nazivajući ga prvim zadatkom ikad koji će ‘dotaknuti‘ Sunce, piše Science Alert.

Misija solarne sonde morat će se boriti s ekstremno visokim temperaturama i zračenjem, no podaci koje će prikupiti pomoći će astronomima predvidjeti solarne oluje i otkriti neke od najvećih misterija Sunca.

>>>Švicarci testirali prvi solarni zrakoplov kojim žele u svemir

Posljednji takav pokušaj bio je 1976. kada se 370 kilograma teška sonda nazvana Helios 2 približila Suncu na 43 milijuna kilometara udaljenosti na misiji proučavanja solarnih vjetrova i kozmičkih zraka.

Astrofizičar Brad Tucker objasnio je da je najveće tehnološko otkriće ove misije zapravo toplinski štit. Ugljični kompozitni štit je debeo 11.5 centimetara, a može izdržati temperature od gotovo 1400 stupnjeva Celzijevih.

Ugljik u obliku materijala kao što su nanočestice i grafen je već napravio revoluciju, pa su zahvaljujući njemu sonde toliko lagane da ih je moguće lansirati, a opet dovoljno snažne da izdrže ekstremne temperature.

>>>‘Težnja naroda’: Kina 2019. počinje izgradnju nacionalne svemirske stanice s ljudskom posadom

Cijena same sonde iznosi 1.5 milijardu dolara, a osim toplinskog štita, sadrži i sustav za aktivnu cirkulaciju vode kako bi se zaštitili instrumenti koji će mjeriti električna i magnetska polja, temperaturu elektrona i gustoću plazme.

-Razumijevanje sunčeve aktivnosti i prognoziranje vremena iz toga je od krucijalne važnosti ako želimo da ljudi istražuju svemir, što uključuje život na Mjesecu i Marsu, kazao je Tucker.

Još jedan od astronomskih misterija jest čudnovata temperatura korone, vanjskog dijela sunčeve atmosfere koji emitira zračenje.

>>>Analitičari: Bliski istok financijski i geografski pozicioniran za iskorištavanje svemira

Sunčeva fotosfera ima temperaturu veću od 5 500 stupnjeva Celzija, a ona se uzdiže do nekoliko milijuna stupnjeva kako prelazi u koronu. Iako postoje pretpostavke o tome zašto se događa takva radikalna promjena temperature, više dokaza ih treba potvrditi.

23. travanj 2024 08:46