Aktualno
StoryEditor

Nastala iz šale kriptovaluta dogecoin sada vrijedi više od milijardu dolara

05. Siječanj 2018.

Kriptovaluta koja je nastala kao parodija i ime dobila po internetskom memu ima tržišnu vrijednost veću od milijarde dolara, javlja CNBC. Konkretno, podaci CoinMarketCapa pokazuju da je trenutna vrijednost dogecoina u petak iznosila oko 1.17 milijardi dolara, a jednim tokenom se trguje po vrijednosti od 0.020360 dolara.  Krajem prošlog mjeseca vrijednost je porasla više od 400 posto.

>>>ECB: Bitcoin treba regulirati i oporezivati

Dogecoin je primjer altcoina, digitalnih tokena koji su nastali od bitcoina. Dogecoin je nastao 2013. godine, a njegova maskota je japanski pas shiba inu kojeg su popularizirali memeovi na internetu koji datiraju iz 2010. godine. Tvorci dogecoina stvorili su ga kao internetsku valutu koja omogućuje korisnicima jednostavno slanje novca putem interneta.

Korisnici dogecoin mogu kupiti na online burzama i rudariti ga. Nevjerojatan rast virtualnih valute posljednjih nekoliko mjeseci uzrokovao je zabrinutost njihovih tvoraca. Jackson Palmer, jedan od osnivača dogecoina koji je napustio tim 2015., kazao je da vrijednost kriptovalute doživljava oštre skokove cijena, iako softver nije ažuriran već više od 2 godine.

Ukupna vrijednost kriptovalute iznosi više od 750 milijardi dolara, a Bitcoin dominira tržištem s više od 40 posto udjela. Dave Champan, direktor trgovačke kuće digitalnom imovinom Octagon Strategy ističe da najznačajniji doprinost rastu altcoina je precepcija njih kao jeftinog novca.

>>>2017., godina u kojoj je vrijednost bitcoina skočila oko 1.400 posto

Većina novih kupaca bitcoin i etherum smatraju preskupima, te unatoč tome što su u mogućnosti kupiti dio tih valuta suočavaju se sa psihološkom barijerom posjedovanja nečega u cijelosti. Champan objašnjava da će kupci radije investirati u 2 tisuće ripple tokena, za koje će izdvojiti oko 6 tisuća dolara, nego da kupe pola bitcoina za istu cijenu.

20. travanj 2024 12:07