Aktualno
StoryEditor

Nastavak rasta proizvođačkih cijena industrije

10. Listopad 2023.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto, a u odnosu na rujan 2022. za 1,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Tako su proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle trideseti mjesec zaredom. Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u rujnu u odnosu na kolovoz zadržale stabilnost, dok su u usporedbi s rujnom 2022. više za dva posto.

Na domaćem tržištu, proizvođačke cijene su u rujnu u odnosu na kolovoz bile više za 0,6 posto, a u odnosu na lanjski rujan za 1,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u rujnu u odnosu na  kolovoz vile više za 0,3 posto, a u odnosu na rujan 2022. za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 11,3 posto, prerađivačkoj industriji 1,8 posto, opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju za 50,1 posto.

Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene porasle su u rudarstvu i vađenju za 6,1 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,5 posto te u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

26. travanj 2024 23:29