Aktualno
StoryEditor

Nastavlja se masovno zatvaranje trgovina u SAD-u

12. Srpanj 2017.

Kompanija Sears Holdings nastavlja sa zatvaranjem trgovina, a u petak su izdali priopćenje o zatvaranju još 35 trgovina Kmart, te 8 trgovina Sears, piše USA Today.

Nevolje u trgovačkom lancu uzrokovale su nekoliko runda zatvaranja trgovina tijekom ove godine i to ukupno 300 trgovina. Iako kultni američki lanac robnih kuća ima trgovine na više od tisuću lokacija, Sears je popustio pod pritiskom online konkurencije nakon što se protiv njih nije uspio boriti tradicionalnom trgovinom.

>>>Konzum najavio zatvaranje 105 trgovina i povećanje plaća za 6000 radnika

- Dugi niz godina borili smo se da vratimo neprofitabilne trgovine na konkurentske pozicije i sačuvamo radna mjesta, te kao rezultat toga morali smo apsorbirati gubitke u cijelom procesu, kazao je direktor Searsa Eddie Lampert, dodavši da odluke o zatvaranju nisu bile lagane.

Sears je jedan od mnogih maloprodajnih divova koji pokušava pronaći svoje uporište i preživjeti usred okruženja koje je orijentirano na online kupovinu.

>>>Goldman Sachs najavio smrt trgovačkih centara i povratak ‘lokalnih trgovina s dušom’

Trgovački lanac J.C. Penney najavio je zatvaranje svojih trgovina na 138 lokacija što će značiti otkaze za 6 tisuća zaposlenika, a lanac Macy‘s ima u planu zatvoriti njih 68. Trgovački lanac elektroničke opreme, Radio Shack, dva puta u zadnje dvije godine je tražio zaštitu od bankrota, a mnogi drugi lanci su u procesu zatvaranja prodajnih prostora.

U ožujku su iz Searsa objavili da je teško izvjesno njihovo preživljavanje, no strategije smanjenja troškova će uvelike poboljšati šansu.

Lampert je u petak objavio da će tvrtka otvoriti nekoliko manjih trgovina, no nije iznio pojedinosti plana. Tvrtka je blizu toga da ispuni cilj uštede od 1.25 milijardi dolara kroz smanjenje troškova što uključuje zatvaranje trgovina i otpuštanja.

>>>Internet trgovina i višak prodajnih površina vodi ka povijesnoj konsolidaciji

Tvrtki je omogućen kredit u iznosu od 500 milijuna dolara, te su prodali više imovinu u vrijednosti većoj od 200 milijuna dolara, što će omogućiti otplatu dijela duga i generirati likvidnost tvrtke, a od prodaje svoje trgovačke marke Craftsman su prikupili dodatnih 900 milijuna dolara.

27. travanj 2024 02:10