Aktualno
StoryEditor

Nastavljen rast udjela dostave u veleprodajnom segmentu METRO-a

13. Veljača 2018.

Njemački trgovački lanac Metro izvijestio je u utorak o stagnaciji prihoda i dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju, napominjući da su im kočnica bili slabiji rezultati u ruskom ogranku i nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

U prvom je fiskalnom tromjesečju njemačka tvrtka zabilježila dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) u visini 608 milijuna eura, na razini istog razdoblja godine ranije. Prihodi su im također stagnirali i iznosili su 10,1 milijardu eura.

U poslovanju s veleprodajom prihodi su također gotovo stagnirali, na 8,1 milijardu eura, pri čemu u Metrou posebno izdvajaju nepovoljne valutne tečajeve u Turskoj i Kini.

>>>Metro: Veleprodaja u Njemačkoj porasla 2 posto, u Rusiji pala za 9 posto

Rusija inače generira značajan dio dobiti grupe.

Najviše su u tom dijelu poslovanja pali prihodi u ruskom ogranku, za 10,1 posto. EBITDA je u ruskom ogranku smanjena potonula 11 posto, na 108 milijuna eura.

U matičnoj Njemačkoj EBITDA je u poslovanju s veleprodajom stagnirala na 66 milijuna. Prihodi su porasli 1,6 posto, na 1,35 milijardi eura. U hipermarketima Real EBITDA je gotovo je udvostručena i iznosila je 99 milijuna eura, nakon što je u prethodnoj godini bila pogođena troškovima restrukturiranja.

U Metrou su potvrdili važeće procjene blagog rasta prihoda i poslovnoj 2017/18. godini i 10-postotnog rasta EBITDA ako se isključi doprinos transakcija s nekretninama.

23. travanj 2024 19:20