Aktualno
StoryEditor

Natječaj otvoren: Za promidžbu hrvatskih vina na tržištima trećih zemalja 250 tisuća eura

04. Ožujak 2019.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj promidžbu vina na tržištima trećih zemalja, za koji najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 250 tisuća eura.

Riječ je o natječaju iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina do 2023. godine, a zainteresirani se mogu prijaviti do 29. ožujka.

Korisnici mjere su stručne organizacije uključene u sektor vina, organizacije i udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije uključene u sektor vina, javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna i privatna poduzeća (fizičke ili pravne osobe) registrirana za proizvodnju vina.

Razina potpore iznosi do 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova, unutar čega se udio od 50 posto prihvatljivih troškova odnosi na sredstva EU, a udio od 30 posto na sredstva državne potpore (de minimis potpora).

- Osim Vinske omotnice kroz koju hrvatski vinari i vinogradari mogu izgraditi podrume, nabaviti opremu, rekonstruirati vinograde i promovirati svoja vina, kroz Program ruralnog razvoja sufinanciramo i podizanje novih vinograda, pa su tako već u provedbi 84 projekata za 40 milijuna kuna, rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Najavio je kako će se uskoro u Saboru naći prijedlog novog zakona o vinu, pravni okvir za proizvodnju grožđa i vina, prodaju vina u tržišno transparentnim uvjetima, a smanjit će se opterećenja vinarima te jačati uloga vinskih udruženja i unaprijediti marketing vina.

Vinarima je do sada u okviru mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja isplaćeno 8,5 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Natječaj i detaljne upute s popisom obrazaca dostupni su ovdje.

25. travanj 2024 18:28