22. ožujak 2019.

Navodnjavanje od 110 milijuna kuna: Poreštinu će zalijevati voda koja sad otječe u more

U sklopu današnjeg obilježvanja Svjetskog dana voda, u plitvičkom hotelu „Jezero“ Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda i župan Istarske županije Valter Flego potpisali su u prisutnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića 110 milijuna kuna vrijedan ugovor izgradnje sustava navodnjavanja 550 hektara zemljišta na području Grada Poreča i Općine Tar/Vabriga. U toj investiciji s 85 posto sudjeluju bespovratna sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj, ostatak do 99 posto investicije bespovratno ulažu Hrvatske vode, tako da je Istarskoj županiji preostalo da pokrije tek 1,3 milijuna kuna odnosno, preostalih jedan posto te investicije, koja je, ističe Flego, najveće pojedinačno ulaganje Hrvatskih voda u sustav navodnjavanja u Hrvatskoj.

[caption id="attachment_379540" align="aligncenter" width="750"] Foto: Mladen Volarić[/caption]

- Tim projektom osiguravamo preduvjete za razvoj kvalitetne poljoprivredne proizvodnje, jer vidimo da u vrijeme klimatskih promjena bez kvalitetne poljoprivredne infrastrukture, a navodnjavanje to svakako jest, nemoguće je baviti se ozbiljnom i održivom poljoprivrednom proizvodnjom. Tim ćemo projektom vodu koja iz više izvorišta završavala u moru preusmjeriti u jedno akumulacijsko jezero, iz kojega će pomoću crpne stanice i mrežom navodnjavanja ta voda biti usmjerena direktno u poljoprivredne površine koje će tu tek sad nastati, jer će sad imati uvjete, Jezero će biti u Poreštini, na području Bašarinke, kazao je Valter Flego.

[caption id="attachment_379541" align="aligncenter" width="750"] Valter Flego, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Županija već sad ima 88 predugovora sa zainteresiranim korisnicima budućeg sustava navodnjavanja, a za dvije godine, kaže Flego, kad je predviđen završetak projekta i njegovo puštanje u pogon, bit će to nov impuls razvoju poljoprivrede, ponajviše za nove nasadee vinograda te uzgoj povtnih kultura koje zahtijevaju navodnjavanje.

Koliko je Istri važna voda, Flego je ilustrirao i drugim projektom koji je već započeo, a cilj mu je zaštita vodocrpilišta. U tu svrhu istarski gradovi osnovali su zajedničku tvrtku „Istarski vodozaštitni sustav“ koja je skupljajući po jednu kunu po kubiku isporučene vode već prikupila preko 100 milijuna kuna koje, zajedno sa sredstvima iz EU fondova već ulaže u gradnju fizičke zaštite vodocrpilišta radi sprečavanja njihovog zagađenja raznim vrstama zagađenja. IVS već je izradio više od 100 projekata za zaštitu vodocrpilišta diljem Istre, a devet od njih već je u fazi realizacije.