Aktualno
StoryEditor

Nazivali su ga ‘domom strave i užasa‘, a sada u njega želi uložiti Jako Andabak

31. Srpanj 2019.

Na kompleks nekadašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj, koji je procijenjen na 7,62 milijuna kuna i čeka rješenje o prodaji, oko je bacio i  jedan od vodećih hotelijera u Hrvatskoj Jako Andabak.

O toj se ustanovi nemilosrdno pisalo kao o ‘domu strave i užasa‘ 2012. godine kada ga je Milanka Opačić zatvorila zbog nehumanih i nehigijenskih uvjeta koje je zatekla inspekcija.

- Uvjeti u kojima su zatečeni korisnici doma za inspekcijskog nadzora potpuno su neprihvatljivi, kako sa stajališta stručnog standarda zbrinjavanja korisnika, tako i sa stajališta ostvarivanja osnovnih životnih preduvjeta za boravak osoba. Ova situacija nije od jučer i ilustracija je nereda koji smo zatekli u sustavu socijalne skrbi – rekla je tada ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić i zatvorila ustanovu, a sve njezine štićenike preselila u druge domove.

Dom je prije sedam godina zatvoren, a prije dvije godine otišao je u stečaj. Budući da je dio nekretnina opterećen razlučnim pravima vjerovnika (Addiko banke), prodaja ove nekretnine ići će preko Finine e-dražbe. Tko god da ovaj kompleks kupi, dočekat će ga niz (smještajnih) građevina novijeg i starijeg datuma, pa i onih zrelih za rušenje, pomoćnih zgrada, bazen, pa i četiri izvora sumporne vode, za čije korištenje novi vlasnik s državom zaključuje ugovor o koncesiji, piše Glas Slavonije.

- S obzirom na postojeće sadržaje, razvoj kompleksa, uz novog vlasnika, može teći u tri smjera – uz dosadašnju djelatnost, kao starački dom ili u smjeru turizma - kaže Snježana Sudarević, stečajna upraviteljica Zdravstvene ustanove za zadravstvenu njegu i rehablitaciju u kući Vesne Veger d.o.o. u stečaju, čiji je dio i dom u Breznici.

Zainteresiranih kupaca ima, a među njima je i Andabakov Sunce koncern koji već u Đakovu ima sjedište tvrtke Sunčane šume, a vlasnik je i Bizovačkih toplica. Jako Andabak već je obišao brezničku nekretninu, čime se i osobno mogao uvjeriti u njezino stanje, mogućnosti, ali i uronjenost u prekrasnu prirodu. O budućim planovima kada bi uspjeli kupiti nekadašnji Dom, u Koncernu zasad samo kažu kako razmišljaju hoće li ići u pravcu turizma, odnosno hotela, ili će to biti nastavak priče započete u Bizovačkim toplicama. U Đakovu bi najradije da se tu otvori starački dom.

e-dražba će se provesti uz jednu novost, a to je da se vrijeme trajanja dražbe produžuje za 10 minuta od pristizanja posljednje ponude. Time se žele izbjeći dosadašnje anomalije, gdje bi zainteresirani čekali zadnje minute, a umjesto najbolje ponude, presudio bi najbrži prst, brzina internetske veze i slično.

19. travanj 2024 10:17