07. rujan 2018.

Negativna reputacija spustila ‘ljetne‘ prihode hotela u Barceloni za 14 posto

Hoteli u Barceloni, glavnom gradu španjolske regije Katalonije, zabilježili su ovog ljeta pad prihoda od 14 posto, priopćili su u četvrtak iz udruženja hotelijera, upozorivši da je grad razvio negativnu reputaciju u inozemstvu.

Turizam čini oko 11 posto španjolskog BDP-a i najveći je poslodavac u zemlji, a pad broja posjetitelja u ključnom mjesecu srpnju signalizira da je uzlazni trend nakon nekoliko rekordnih godina možda dosegnuo vrhunac.

Popunjenost hotela u Barceloni tek je neznatno smanjena u tom razdoblju, ali su im prihodi smanjeni zbog 7-postotnog sniženja cijena u srpnju i za dodatnih 19 posto u kolovozu.

>>> Španjolska bilježi pad broja stranih gostiju prvi puta od 2009.

Usporedbe radi, ukupna je prosječna potrošnja inozemnih turista u Španjolskoj u srpnju porasla za 9,5 posto.

U udruženju Gremi d‘Hotels de Barcelona kritiziraju odnos gradskih vlasti prema turizmu, upozorivši da imidž grada narušavaju pogoršana sigurnost, učestali primjeri antisocijalnog ponašanja i nedostatno čišćenje javnih površina.

Predsjednik grupe Jordi Clos istaknuo je slučaj napada uličnog prodavača na turista iz SAD-a i učestala kaznena djela, poput krađe satova na ulazima u hotele.

Smanjene prihode hotela Clos pripisuje i političkoj nestabilnosti, aludirajući očito na zahtjev Katalonije za autonomijom, zbog čega je Madrid prošle godine uveo izravnu upravu u toj regiji, te štrajkovima u zračnim lukama i još svježem sjećanju na terorističke napade u kolovozu prošle godine.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]