Aktualno
StoryEditor

Nema nevinih, stranke su jedan od temelja klijentelističkih mreža

14. Siječanj 2018.

Koliko god se političke stranke u Hrvatskoj trudile prikazati u boljem svjetlu, činjenica je da nijedna nema čiste ruke od prljavštine klijentelizma. O odgovornosti i razmjeru klijentelističkog ponašanja može se razgovarati, a najodgovornije su naravno one stranke koje su vodile državu, no nevinih doista nema.

SDP-ove otpremnine

SDP-ov kadar u posljednje je vrijeme najpoznatiji po otpremninama odnosno nagradama za uspješno vođenje državnih tvrtki. Podsjetimo, nakon smjene iz tvrtke Apis IT dvojica SDP-ovaca Denis Hrestak i Lovro Mateš zatražila su ukupno 1,27 odnosno 1,29 milijuna kuna nagrada, povrh otpremnina od 240 odnosno 194 tisuće kuna.

Zanimljivo je da je Mateš bio član i SDP-a i HDZ-a, i to istodobno. Bivši čelnik Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, koji je tu dužnost obavljao za Milanovićeve vlade, nakon smjene 2016. zatražio je isplatu bonusa od 2,2 milijuna kuna. Riječ je o nagradama ugovorenima za menadžerske poslove koje su obavljali.

>>>Milinović: Vraćam se uzdignute glave, u posljednje tri godine nikoga nisam ‘uhljebio’

No SDP nije imun ni na klijentelizam u lokalnim sredinama, poznat je slučaj vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe, koji je završio pred sudom zbog optužbi o fiktivnom zapošljavanju trojice članova SDP-a u gradskom Komunalcu. Poznat je i slučaj Boška Poljaka, umirovljenika iz SDP-a i bratića tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, koji je dobio posao rukovoditelja tehničkih poslova u Nacionalnom parku Krka.

HNS, nekadašnji koalicijski partner SDP-a, a danas HDZ-a, ostao je zapamćen u javnosti po famoznom e-mailu svojim članovima u kojima ih je pozvao da se izjasne tko je od njih zainteresiran da se javi na javni poziv za stručno osposobljavanje u Ministarstvu gospodarstva, kojem je tad bio na čelu Ivan Vrdoljak. Poslije su objašnjavali da je e-mail nespretno sročen, no javnost je dobro upamtila pravu poruku.

>>>Šerifi i uhljebi: Lokalna vlast dobro ne funkcionira od Škabrnje i Splita do Poreča

Suprug bivše ministrice Anke Mrak Taritaš, Zlatko Taritaš, u listopadu 2012. izabran je na natječaju za inženjera građevine u Plinacru, no odustao je od zaposlenja pod pritiskom javnosti.

I IDS u igri

Nije ništa bolje ni kad su u pitanju manje stranke. Istraživački izvještaj studija kvalitete lokalnog upravljanja u Hrvatskoj ‘Naša zarobljena mista‘, koji su od rujna 2015. do prosinca 2016. proveli GONG, Fakultet političkih znanosti, Ekonomski institut i Pravni fakultet u Zagrebu, pokazao je, primjerice, da se u Istri posao uvjetuje učlanjenjem u IDS.

>>>Miodrag Šajatović: Opasni su uhljebi lopovi, ali štetnija je vrsta uhljeb ladičar

Jedan od ispitanika je, naime, ispričao da mu je, par mjeseci nakon što je dobio posao, sugerirano da se učlani u IDS, a kad je to odbio, dobio je otkaz. A oporba u Istri upozorava i na konkretne slučajeve s imenom i prezimenom.

Na kraju ni Most nije ostao imun na klijentelizam. Upravno vijeće Hrvatskih voda upustilo se u snižavanje kriterija za radno mjesto zamjenika direktora kako bi ga mogao zauzeti Marin Bukmir, kum predsjednika Mosta Bože Petrova. Bukmir nije imao potrebne kvalifikacije, a kad je javnost upoznata s aktivnostima Upravnog vijeća Hrvatskih voda, pritisak je postao prevelik te nije angažiran.

15. travanj 2024 13:24