Aktualno
StoryEditor

Nenad Bakić: Vaše mirovine zapravo nema

11. Srpanj 2018.

Mnogi još ne razumiju kako u prvom stupu, kroz Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, nisu u stvari osigurani. Ondje u biti nema nikakvog novca (osim nešto malo u Kapitalnom fondu itd.). On je ‘protočni bojler’ koji se zasniva na tzv. međugeneracijskoj solidarnosti.

Naime na konceptu da ste vi solidarni sa sadašnjim umirovljenicima, pa odvajate za njihove mirovine, a budući radnici će biti solidarni s vama, pa će oni – jer ste vi bili solidarni s ovima – odvajati za vas, piše investitor Nenad Bakić na svom blogu Eclectica.

>>>Nenad Bakić: Ove godine u fondu za mirovine nedostaje 18,6 milijardi kuna, 2020. će 20,2

Objašnjava nadalje da je omjer radnika, uplatitelja u sustav, pred kraj Jugoslavije bio nešto ispod 4, sada je samo 1,2. Dakle, sada za mirovinu svakog umirovljenika direktno plaća svega 1,2 radnika. Već sada ni ta solidarnost nije dovoljna, nego puni svega oko pola potreba za mirovinama, a ostatak se prikuplja brutalnim oporezivanjem.

>>>Priče o zadovoljstvu: Arhitekt Ante Vrban i Nenad Bakić na TEDx-u u Zagrebu

Kolika je savjesnost države, ali i upravitelja vaših novca u 2. stupu, pokazuje i činjenica da kad je došla velika kriza, koja je mogla biti riješena u 2 godine, ona je potrajala 6. Kako to? Pa Vlada je odustala od reformi, prioritet je bio sačuvati javni sektor, a izgubljeno je 150.000 radnih mjesta u privatnom.

Zbog antireformske politike su Vladi bila zatvorena međunarodna tržišta kapitala (sjećate se da smo odmah izgubili investicijski kreditni rejting), a u njen spas su uskočili mirovinski fondovi 2. stupa s vašim novcem, koji su u kratkom vremenu poduplali ulaganja u državne obveznice s 26,5 na čitavih 53 milijardi kuna! Slučajno? Jeste li sigurni da ste htjeli da netko vašu najvažniju štednju, koja vas treba spašavati od bijede u starosti, usmjeri u daljnje zapošljavanje stranačkih ljudi?

>>>Gdje će naša djeca biti 2031.?

A da ta kriza nije bila tako duga i velika, da se krenulo u reforme, da je BDP rastao barem kao prosjek Nove Europe, bio bi sada veći bar 15% i plaće stoga u cijeloj državi barem 20%, pa bi i uhljebi zarađivali više, a i lako bi se iz plaće odvojilo i onaj 1% više u 2. stup.

Najbolje osiguranje za mirovinu je stoga, naravno, vlastita štednja, savjetuje Bakić za kraj.

22. travanj 2024 05:00