Aktualno
StoryEditor

FOTO: Neočekivano mala kvota za trupce zaustavlja investicijski ciklus Bauwerk Boena

08. Veljača 2019.

Švicarsko-norveška grupacija Bauwerk Boen dosad je u modernizaciju svoje tvornice parketa u Đurđevcu uložila više od 120 milijuna kuna. Planovi o tome kako bi hrvatska članica u prihodima grupacije trebala sudjelovati s 15 do 20 posto, međutim, opasno su ugroženi zbog premale kvote hrastovih trupaca koja joj je dodijeljena. Nemamo druge nego usporiti investicijski ciklus, što bi za državne institucije trebao biti veliki alarm, upozorava Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Boena u Hrvatskoj, koje je od preuzimanja pogona u Đurđevcu povećalo broj zaposlenih sa 125 na oko 250.

Spajanjem dviju velikih kompanija, Bauwerk Parketta iz Švicarske i Boena iz Norveške, nastala je 2013. grupacija Bauwerk Boen, danas jedan od najvećih svjetskih proizvođača parketa visoke kvalitete i jedan od vodećih proizvođača vrhunskih parketa u cijeloj Europi. Nakon spajanja proizvodnja je bila koncentrirana na lokacijama u Švicarskoj i Litvi sve do kupnje proizvodnog pogona u Đurđevcu 2016. godine.

U grupaciji su svjesni izazova povezanih s hrastovim trupcima u Hrvatskoj i misle da je zbog prirodnih ograničenja tog resursa važno osigurati pravedan i transparentan sustav dodjele koji omogućuje pravodobnu reakciju, opravdane korektivne mjere.

– Današnji model treba što prije nadograditi za prikladan tretman respektabilnog investitora poput nas kako bi se pravedno vrednovao naš doprinos razvoju hrvatske drvne industrije. Tako bi se izbjegli eventualni proturječni učinci na ulagača koji je realizirao velika ulaganja u pogonske kapacitete, zaposlio mnogo ljudi, zaokružio proizvodni proces maksimalnim iskorištavanjem sirovine poštujući sve zakonske odrednice za očuvanje okoliša te ostvario sjajan izvozni rezultat s vrhunskim finalnim proizvodima. Stoga očekujemo da će u najkraćem roku mjerodavna tijela napraviti potrebne korake koji će pozitivno utjecati na našu legitimnu potrebu – upozorio je Benaković, dodavši da ih posebno zabrinjava što su se za pomoć obraćali svim državnim institucijama, ali li od njih nisu dobili nikakav službeni odgovor.

[caption id="attachment_374761" align="alignright" width="281"]Igor Benaković Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Boena u Hrvatskoj[/caption]

– To je u ozbiljnome poslovnom svijetu teško razumjeti – istaknuo je Benaković. Uz to, pravila o dodjeli kvota mijenjala su se netom nakon dolaska Bauwerk Boena u Hrvatsku, i to bez njegova sudjelovanja, prema veoma upitnim kriterijima, što je još jedan od razloga za zabrinutost. Napominje da pri dolasku u Hrvatsku ulagači nisu bili dokraja upoznati s mogućnošću iznenadnih promjena navodnih pravila i da nipošto nisu očekivali ovako neugodna iznenađenja.

Detaljnije o kompaniji Bauwerk Boen čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera koji je dostupan na kioscima iNovina i Tiska.

23. travanj 2024 23:59