Aktualno
StoryEditor

Neodlučni ulagači na Wall Streetu

28. Travanj 2018.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači neodlučni, s obzirom da ih s jedne strane zabrinjava rast inflacije, dok su s druge strane poslovni rezultati većine kompanija bolji od očekivanja.

Dow Jones oslabio je 11 bodova ili 0,05 posto, na 24.311 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na 2.669 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 7.119 bodova.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, više od 1 posto, u tzv. defanzivnim sektorima, telekomunikacijskom i nekretninskom.

>>>Svjetske burze porasle, napetosti između SAD-a i Kine popustile

Tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Zahvaljujući tome, jučer su, primjerice, snažno porasle cijene e-trgovca Amazon.coma i softverskog diva Microsofta.

No, bilo je i podbačaja, kao što su rezultati Exxona, zbog čega je dionica tog naftnog diva pojeftinila više od 1 posto.

Dosad je više od 50 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je 79,4 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24,6 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

>>>Nakon dva tjedna rasta dolar blago oslabio

Nastavi li se tako, bit će to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

No, ulagače zabrinjavaju visoki prinosi na američke državne obveznice jer bi zbog jačanja inflacije, potaknutog rastom cijena nafte, američki Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamata.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice kreću se oko 3 posto, najviše razine u četiri godine, što ne ide u prilog tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

Ulagače je jučer razočaralo i slabije nego što se očekivalo izvješće o rastu američkog gospodarstva u prvom tromjesečju.

>>>Rizik od trgovinskog rata smanjen, Wall Street poskočio

Bruto domaći proizvod (BDP) ojačao je u prvom tromjesečju 2,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije u odnosu na 2,9 postotni rast u prethodnom kvartalu.

Posljedica je to najslabijeg rasta osobne potrošnje u posljednjih gotovo pet godina. No, analitičari smatraju da je ovo usporavanje privremeno jer bi porezne promjene i rast plaća trebali ubuduće potaknuti potrošnju.

Međutim, rast potrošnje i plaća mogao bi potaknuti inflaciju koja već sada raste zbog snažnog rasta cijena nafte.

„Trenutno je puno vijesti koje mogu različito utjecati na tržište, pa posljedično imate trgovinske dane kao što je ovaj u kojemu se čini da tržište ne može odlučiti što učiniti”, objašnjava Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

>>>Svjetske burze pod pritiskom najave novih carina

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 0,6 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,05, a Nasdaq indeks 0,4 posto, što je njihov prvi pad nakon dva tjedna rasta.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,09 posto, na 7.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,64 posto, na 12.580 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 5.483 boda.

21. travanj 2024 00:06