20. lipanj 2017.

Neprihvatljive norme i ‘stakleni strop‘ u saborskoj raspravi o ravnopravnosti spolova

Saborska rasprava o ‘tehničkim‘ izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova ponovno je uotvorila pitanje zastupljenosti žena u javnom životu, poglavito u politici.

Na zadnjim lokalnim izborima među kandidatima je žena bilo 41,7 posto, što je veliki napredak u odnosu na izbore iz 2013. godine kada ih je bilo samo 28,2 posto, rekao je Ivan Vilibor Sinčić ispred Odbora za ravnopravnost spolova. Od ukupno 2666 kandidacijskih lista, njih 374 odnosno 14 posto nije ispunilo žensku, odnosno kvotu manjinskog spola, naveo je Sinčić i procijenio da će par-nepar model, odnosno "zip sustav" u Hrvatskoj zaživjeti tek za petnaestak godina.

>>>CROBEX: U upravama vodećih hrvatskih tvrtki sve manje žena

- Vidite što se dogodilo u Francuskoj, može se ako se hoće, kaže Ines Sternja Linić (Most), apostrofirajući da je francuski predsjednik Emanuel Macron osigurao veliku zastupljenost žena u parlamentu.

- Politička participacija žena u Hrvatskoj stagnira s tendencijom pogoršanja, što se vidi i iz broja zastupnica u Saboru kojih je u svakom mandatu manje, upozorila je."

"Stakleni strop"

Zastupnica upozorava i da žene, kad se nađu u sferi javnog, uglavnom ostaju u tipično ženskim sektorima, a da u tipično muškim djelatnostima ostaju na nižim pozicijama i s manjim plaćama. Dakle, stakleni strop postoji, zaključila je.

>>>Šuica: Ženske kvote jedini put ravnopravnosti, posebice u menadžmentu i upravi

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović upozorava na činjenicu da veći broj žena u politici ne znači nužno i kvalitetniju politiku.

- Imamo primjere po cijelom svijetu, Margaret Thatcher nije se baš proslavila po ženskoj solidarnosti, ni Theresa May nije puno drugačija po ženskim pitanjima, a neki čak kažu da je Hillary Clinton izgubila izbore, među ostalim jer se nije nedvosmisleno postavila po mnogim pitanjima, a jedno od pitanja je i to, navela je zastupnica.

>>>Balkan najbliže spolnoj ravnopravnosti u plaćama

HNS-ov Stjepan Čuraj "apsolutno neprihvatljivom" naziva model da žene budu na listama samo zato što su žene i da se udovolji norma.Moramo razmišljati o širem kontekstu, kaže zastupnik.

- Uzalud nam svi zakoni ukoliko se od najranije dobi, već od vrtića ne budu usvajali stavovi da su žene i muškarci ravnopravni u hrvatskom društvu, ističe SDP-ov Željko Jovanović.

Zastupnici su pozdravili izmjene Zakona o ravnopravnosti spolova, koje trebaju zajamčiti sveobuhvatnu zaštitu od viktimizacije i zaštitu svih koji su prijavili diskriminaciju, nazočili joj ili odbili nalog za diskriminatornim postupanjem.

>>>VIDEO: Reklama o ćudoređu i ‘čednim Indijkama’ pomela web