Aktualno
StoryEditor

‘Neprikosnoveno‘ rusko oružje zabrinulo Trumpa i Merkel

02. Ožujak 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su u petak ‘zabrinutost‘ zbog govora ruskog Vladimira Putina u kojem se pohvalio novim ‘nepobjedivim‘ oružjem.

- Kancelarka i predsjednik su zabrinuti zbog zadnjih izjava ruskog predsjednika Putina o razvoju naoružanja i posljedicama toga na nastojanja za međunarodnom kontrolom sustava naoružanja, priopćio je ured njemačke kancelarke nakon njihova telefonskog razgovora.

Berlin je općenito zabrinut zbog "ukupne sigurnosne politike Rusije", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

>>>Kinezi planiraju izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon

Osim "namjernog zaobilaženja sporazuma o kontroli oružja", spomenuo je i "flagrantna kršenja međunarodnih zakona o aneksiji Krima" ili "prijeteće stajalište prema susjednim državama".

Glede sirijskog rata, Seibert je ocijenio da "s obzirom na doista strašnu sudbinu civilnog stanovništva (...) nema nikakvog razloga za ponos razvojem oružja ili nekim ruskim oružjem na terenu", dodao je.

>>>Sjeverna Koreja novi paket američkih sankcija smatra ‘činom rata’

U govoru pred ruskim parlamentom u četvrtak, Putin se gotovo sat vremena neočekivano hvalio najnovijim ruskim naoružanjem, uz fotografije, infografiku i video snimke.

Predstavio je tako nove tipove krstarećih projektila "neograničenog" dometa, mini-podmornice na nuklearni pogon te novu vrstu laserskog oružja o kojem još ne može objaviti pojedinosti.

Washington je na to optužio Moskvu za "izravno kršenje" niza međunarodnih sporazuma protiv širenja naoružanja koje je potpisala.

NATO kaže da je ruska prijetnja saveznicima "neprihvatljiva"

Prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina članicama NATO-a je ‘neprihvatljiva‘ i ne pridonosi naporima za smirivanjem napetosti, objavio je u petak NATO, dan nakon što je ruski čelnik otkrio novo nuklearno naoružanje.

- Ruske izjave da će ciljati saveznike su neprihvatljive i kontraproduktivne, priopćila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

- Ne želimo novi Hladni rat ili novu utrku u naoružanju, dodala je i istaknula da proturaketni štit koji u Europi podiže SAD nije usmjeren protiv Rusije.

>>>U tijeku je ‘neviđeni napad’ ruskih hakera na njemačku vladu

Putin je u četvrtak objavio da Rusija posjeduje novi krstareći projektil s nuklearnom bojnom glavom kojeg ne može oboriti nijedan štit protiv projektila.

- Svi naši interkontinentalni kompleksi projektila mogu neutralizirati američku obranu protiv projektila, rekao je ruski predsjednik i dodao da je novo oružje odgovor na raspoređivanje američke obrane od projektila na teritoriji drugih država.

>>>Trump: Moja tipka je veća od Kim Jong Unove

Na društvenim mrežama brojni su korisnici istaknuli da su na simulacijama koje su puštane tijekom Putinova govora u parlamentu projektili letjeli prema SAD-u. Britanski Guardian također piše da je najavom novog oružja Putin zaprijetio Americi.

- Svaka primjena nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika male, srednje ili bilo kakve druge snage bit će smatrana nuklearnim napadom na našu zemlju. Odgovor će biti trenutačan, upozorio je Putin.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Sn_TDQbcUiA[/embed]

23. travanj 2024 11:09