Aktualno
StoryEditor

Nestlé: Nemamo dvostruke standarde kvalitete; naši proizvodi reflektiraju kulturološke različitosti

12. Rujan 2017.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda iznimno je važno uvijek voditi računa o kvaliteti, sigurnosti proizvoda i zadovoljstvu potrošača na svakom tržištu, jer je prehrambena industrija iznimno kompetentna te traži stalne investicije i unapređenja, ističe rukovoditeljica komunikacija tvrtke Nestlé Adriatica Iva Taiber.

Osvrnuvši se  u razgovoru za Hinu na nedavno izvješće o dvostrukim standardima kvalitete za proizvode na zapadnim i istočnim tržištima zemalja članica EU-a, Taiber naglašava da kompanija Nestlé nema dvostruke standarde kvalitete za proizvode na zapadnim i istočnim tržištima zemalja članica EU-a, pa tako ni za Hrvatsku.

>>> Borzan: Postoje značajne razlike u kvaliteti i cijeni proizvoda na hrvatskom i njemačkom tržištu

"Nestlé u asortimanu ima više od 10 tisuća različitih proizvoda proizvedenih po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete hrane, a od ukupno više od 400 proizvodnih pogona u svijetu više od 150 ih je Europi njih 152, a u Adriatic regiji jedan. Sve te naše tvornice proizvode za različita tržišta neovisno na kojem su kontinentu odnosno u kojoj zemlji smješteni. Recepti naših proizvoda reflektiraju kulturološke različitosti između država i regija, uključujući i one unutar EU, a razvijeni su kako bi zadovoljili potrebe lokalnih potrošača", ističe Taiber.

Osim preferencija lokalnih potrošača, prilikom kreiranja asortimana za lokalno tržište u obzir se uzimaju i drugi faktori, poput prehrambenih i kupovnih navika, regulatornih zahtjeva, dostupnosti sirovina, proizvodnih mogućnosti tvornica i slično, zbog čega su, kako kaže, "moguća manja odstupanja u sastojcima koji se koriste u proizvodnji unutar EU, a kako bi se zadovoljile potrebe lokalnih potrošača".

>>>Bugarska će pritisnuti EU zbog različitih sastojaka u identično brendiranim prehrambenim proizvodima

Iznosi i podatak da je Nestlé prošle godine globalno investirao 1,74 milijarde švicarskih franaka u istraživanje i razvoj, na čemu svakodnevno radi više od pet tisuća stručnjaka u kompaniji i brojni izvan nje, uz konzultacije svjetskih i regionalnih istraživanja kako bi se shvatili načini na koji ljudi uživaju u hrani.

"Kada je riječ o regionalnim istraživanjima, Nestlé Adriatic je u posljednjih pet godina provela više od 150 istraživanja s više od 100 tisuća ispitanika-potrošača, s ciljem testiranja i unapređenja proizvoda prije plasmana na tržišta u skladu s očekivanjima i željama potrošača", kaže Taiber dodajući da će se i ubuduće pridržavati svih zahtjeva vezanih uz sigurnost hrane te drugih regulatornih zahtjeva u EU i drugim zemljama.

19. travanj 2024 00:39