Aktualno
StoryEditor

Netflix u problemima? Internetski div pod teretom dugova povećava cijene

17. Siječanj 2019.

Nakon što se dugo vremena opirao kontinuiranim zahtjevima investitora i analitičara da poveća cijene, najprepoznatljiviji servis za video streaming na svijetu morao je popustiti pod pritiskom svojih dugova. Netflix će tako na domaćem tržištu naplaćivati pretplatu između 13 i 18 posto više, javlja Reuters, premda je zasad nejasno hoće li se povećanje cijene proširiti i na druge zemlje u dogledno vrijeme.

Tako će američki pretplatnici uskoro standardnu pretplatu plaćati 13 dolara umjesto dosadašnjih 11, osnovnu devet umjesto osam dolara, a najskuplja pretplata koja uključuje istovremeno korištenje usluge na četiri različita uređaja i sadržaje u 4K kvaliteti slike koštat će 16 dolara, dva dolara više nego dosad.

Usprkos povećanju, Netflixova cijena pretplate još uvijek je konkurentna u usporedbi s drugim servisima, poput Hulua i HBO-a, a posljedica je rastućeg duga koji bi, nakon podvlačenja crte za prošlu godinu, mogao prebaciti osam milijardi dolara. U želji da privuče što veći broj pretplatnika, kojih je sada gotovo 140 milijuna, kompanija ulaže goleme iznose u proizvodnju vlastitog sadržaja, zbog čega je povećanje cijene bilo samo pitanje vremena.

Nove cijene značit će stotine milijuna dolara dodatnog prihoda, što bi moglo potaknuti Netflix na povećanje i na vanjskim tržištima.

18. travanj 2024 06:38