Aktualno
StoryEditor

Neuvjerljivi Vulin, ‘teta iz Kanade‘ i stan od 205 tisuća eura zabavljaju Srbiju

23. Rujan 2017.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin u središtu je skandala zbog stana plaćenog 205.000 eura, za koji tvrdi da je kupljen novcem dobijenim od tete iz Kanade, ali javnosti i nadležnim državnim tijelima za to još nije ponudio uvjerljive dokaze.

Slučaj je dospio u medije nakon što je na Facebooku i Twitteru podijeljen tekst, objavljen na portalu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), a Vulin u međuvremenu izbjegava izravno odgovoriti na konkretna pitanja novinara da dokaže kako je legalno uspio prebaciti toliku svotu iz inozemstva u Srbiju, jer nema traga novčanom toku.

Za samo par dana tekst KRIK-a o ‘teti iz Kanade‘ podijeljen je više od 20.000 puta na Facebooku i Twitteru, a Vulin je postao predmetom ismijavanja i viceva na društvenim mrežama, dok istovremeno pokušava izbjeći odgovore o transakciji koja otvara sumnje o mogućnom kaznenom djelu ili malverzacijama, s obzirom da je riječ o iznimno velikoj svoti koja se ne uklapa u prihode i imovinu koju su ranije imali Vulin i njegova supruga.

>>>Njemačka predizborna kampanja: Narcizam, nudizam i juha od krumpira

Nakon što je poslije izbora 2012., kao koalicijski partner Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, ušao u vlast i postao zastupnik, Vulin je po zakonu bio obvezan prijaviti imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije, uključujući novokupljeni stan i dug nastao kupnjom.

"Agenciji za borbu protiv korupcije (Aleksandar Vulin) dao je neuvjerljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tete iz Kanade. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo, Agencija ga je prijavila tužiteljstvu koje je dvije godine kasnije obustavilo postupak", navodi KRIK.

>>>Aktivisti za ljudska prava progonjeni u čak 29 država zbog suradnje s UN-om

Aleksandar i Nataša Vulin kupili su trosoban stan u Beogradu u srpnju 2012., godini koja je, konstatira KRIK, "bila naročito uspješna za Vulina" jer je Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) u svibnju dobila izbore, a Vulinov Pokret socijalista je, zahvaljujući koaliciji s naprednjacima, postao dio vlasti.

Vulinu je pripao zastupnički mandat u Skupštini Srbije, a ubrzo je imenovan za direktora Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade da bi u sljedećih nekoliko godina napredovao je i postao ministar, prvo rada i socijalne skrbi, a potom obrane. Jedan je od najlojalnijih suradnika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Iako je prvo osnovno tužiteljstvo odbacilo prijavu protiv ministra Vulina, Agencija i dalje ne zna podrijetlo tog novca, piše KRIK, koji navodi da je Vulin njihovoj novinarki odgovorio da je novac prebacivao ""devet tisuća po devet tisuća eura", što bi značilo da je najmanje 22 puta putovao po novac do Kanade i natrag, što se može lako utvrditi u putovnici.

>>>‘Da ne bi bilo mogu što hoću’: Most ponovno traži izmjene Zakona o HNB-u

U međuvremenu je Vulinov Pokret socijalista objavio priopćenje u kojem glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužuje da napada Vulina jer je za to "plaćen iz inozemstva" te da je narkoman koji mrzi svakog "tko se bori za Srbiju".

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) neprofitna je nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji, a čini je tim novinara koji se već godinama bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije. Za svoj rad višestruko su nagrađivani na međunarodnoj razini.

20. travanj 2024 14:25