Aktualno
StoryEditor

‘Neviđen sukob interesa‘: Todorić naciljao savjetnika Agrokora Doličkog, upozorio na presedan

27. Listopad 2017.

Ivica Todorić je na svome blogu u petak navečer poručio da se pravni savjetnik Agrokora Tin Dolički nalazi u "neviđenom" sukobu interesa i postavio pitanje čije je interese Dolački štitio kada je pisao zaštitne klauzule u ugovoru o roll up kreditu, Agrokorove ili njegova najpovlaštenijeg vjerovnika Knightheada fonda, za koji je Dolički radio do preuzimanja posla u Agrokoru.

Todorić je također ustvrdio da taj ugovor o roll up kreditu nije praksa, kako tvrdi Dolički, nego opasan presedan.

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

"Tin Dolički danas je pravni savjetnik Agrokora odnosno Ante Ramljaka, a do preuzimanja toga posla klijent mu je bio Knighthead. Čije interese Tin Dolički štiti - Agrokora ili njegovog najpovlaštenijeg vjerovnika? Kada je pisao zaštitne klauzule u ugovoru o roll up-u koje onemogućavaju smjenu Ramljaka, da li je štitio interese Agrokora ili strvinarskog Knightheada koji je potpisivanjem ugovora ostvario ogromnu dobit?", stoji u objavi.

Ivica Todorić: Ramljak laže o Knightheadu

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa."

"Dapače, iako mu je ta činjenica itekako poznata, napominje da je to standardna praksa. Naime gospodinu Doličkom je potpuno uobičajeno da se budući Vladin izvanredni povjerenik, u trenutku kada baš on piše financijski dio Lex-a, nalazi sa budućim profiterima roll up-a, prije donošenja neustavnog Zakona. Potpuno mu je normalno baš Ramljak (koji je na Lex-u radio sa svojim partnerom Tomislavom Matićem) postaje povjerenik, kao što mu je potpuno normalno da tada ugovara roll up od milijardu eura i to s odredbama koje Vladu sprječavaju da ga smijeni bez dopuštenja Knightheada!", piše Todorić.

>>>Todorić traži objavu ‘kriminalnog ugovora’ o zalogu Agrokorove imovine Madison Pacific Trustu

"Neka Gospodin Tin Dolički, koji ističe da su odredbe ugovora o roll up-u praksa, navede jedan primjer u kojem se vidi da je vlada Lex specialisom oduzela upravljačka prava, dogovorila roll up model i ugovorom se obvezala da ne može smijeniti upravitelja kojeg je sama postavila. To nije praksa nego opasan presedan koji je neustavan i protuzakonit," poručio je Todorić u blogu naslovljenom "Koga zastupa Tin Dolički, Agrokor i Knighthead? Omogućila Vlada RH".

Njime nastavlja problematizirati odnos Doličkog i Ramljaka s Knightheadom. U prethodnoj današnjoj objavi Todorić je ustvrdio da je Knightheadu do sada omogućen profit od milijardu osamsto tisuća kuna, "kroz otkup obveznica i roll up zaradili su 246 milijuna eura", te da je takvu zaradu tome fondu omogućio "Vladin Lex Agrokor i Ramljakovi ugovori kojima iz kompanije izvlače milijarde."

"Ugroza"

Objavljivanje ugovora o roll-upu izazvalo je u četvrtak oštre reakcije oporbe, a izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak je istoga dana kazao da ga Vlada može u svakom trenutku smijeniti, unatoč klauzuli u ugovoru koja kaže da se to može smatrati povredom Ugovora o kreditiranju. Kreditori o tome ne odlučuju, rekao je te istaknuo da se sve ovo u javnosti događa zato što su ugroženi nečiji ogromni interesi.

>>>Bernardić traži odgovor: Jesu li ‘strvinari’ iz Knightheada pisali lex Agrokor?

Odvjetnik Tin Dolički je u četvrtak navečer, gostujući na HTV-u, rekao da je bio jedan od pravnih savjetnika za taj roll up ugovor i da ne vidi ništa sporno u njemu. "Taj ugovor je prilično standardan za situaciju u kojoj je rađen. Podvrgnut je engleskom pravu i korišteni su engleski pravni standardi kako je to uobičajeno u međunarodnim financijskim transakcijama. Ponekad zbog prijevoda ili nepoznavanja materije dolazi do ovakvih nesporazuma," rekao je Dolički. "Pravo Vlade da imenuje i opoziva izvanrednog povjerenika propisano je Zakonom. Ono što bi se po ugovoru moglo dogoditi je ako kreditori ne dobiju isti plan mjera koji im je prezentiran prilikom davanja zajma, oni bi mogli utvrditi da su nastupile okolnosti koje opravdavaju povećanje kamatne stope," rekao je.

20. travanj 2024 02:51