Aktualno
StoryEditor

Nexe grupa: Ergović uspio spasiti i kompaniju i svoje vlasništvo u njoj

26. Studeni 2017.

Nakon završene predstečajne nagodbe i turbulentnog razdoblja u kojem je sudbina Nexe grupe bila vrlo neizvjesna, našički proizvođač građevinskog materijala stabilizirao je poslovanje. Tvrtka je ostala u rukama Ivana Ergovića (67,2 posto dionica) i njegove obitelji, restrukturirala se i okrenula izvozu.

Nakon izlaska iz predstečajne nagodbe zabilježen je uzlazni trend u financijskim pokazateljima. Ergoviću, koji drži 67,2 posto udjela u Nexeu, sada su u fokusu manji projekti koji ostvaruju brži povrat ulaganja.

Neki vjerovnici ostali su kraćih rukava u predstečajnoj nagodbi, a tijekom operativnog i financijskog restrukturiranja prodane su neke non-core tvrtke ili one koje su poslovale s gubicima (poput Jelena Do i GP-a Put Sarajevo), ali kompanija je opstala i vratila stopostotnu proizvodnju u neke svoje pogone.

- Razdoblje od 2013., kada je pokrenuta predstečajna nagodba, do danas, Nexe grupa iskoristila je, osim za financijsko, i za operativno restrukturiranje poslovanja. Uza smanjenje troškova, posebno troškova energije, pristupili smo i optimizaciji zaliha, prodaji neoperativne imovine te pojedinih tvrtki. Stabilizirana je prodaja u Hrvatskoj te je ostvaren rast prodaje na izvoznim tržištima pa je izvoz u ukupnoj prodaji primjerice u Našicecementu dosegnuo 60 posto, a u tvornici crijepa Dilj Vinkovci i 65 posto – kaže Ergović.

Nexe grupa danas zapošljava oko 1600 ljudi, ima 15 tvrtki članica u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Prošla je godina ostala zapamćena kao ključna za stabilizaciju poslovanja te je dovršen postupak predstečajne nagodbe. Lani je počeo i uzlazni trend u financijskim pokazateljima poslovanja pa je godina završena konsolidiranim prihodom od 885,5 milijuna kuna, što je na razini prihoda iz 2015. godine. U 2016. ostvarena je i dobit od 162,3 milijuna kuna, u odnosu na gubitak iz prijašnje godine.

- Procjene za 2017. godinu govore o zadržavanju uzlaznih trendova u poslovanju u prodajnim količinama (posebno u dijelu cementa, betona, opeke…) i poslovnim prihodima te u konačnici EBITDA-i. Prema trenutačnim projekcijama, očekujemo rast prihoda od prodaje za oko tri posto u odnosu na 2016., ponajprije kao rezultat izvoznih aktivnosti, i rast EBITDA-e od oko tri posto - kaže Ergović.

U tijeku je i revidiranje strateških smjernica u svim segmentima Grupe, a cilj je fokusirati se na manje projekte koji ostvaruju brže povrate ulaganja, na projekte koji utječu na daljnje smanjenje troškova, općenito projekte povećanja energetske efikasnosti postrojenja gdje se uzdaju i u podršku iz fondova EU.

26. travanj 2024 09:28