Aktualno
StoryEditor

Nezadovoljni hrvatski seljaci: Uvozimo 70, a proizvodimo samo 30 posto hrane

07. Ožujak 2018.

Predstavnici udruge Nezavisni hrvatski seljaci u srijedu su na konferenciji za novinare u Bjelovaru upozorili na pad proizvodnje hrane u Hrvatskoj i zatražili od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića konkretne poteze kako bi se taj nepovoljan trend zaustavio.

Predsjednik udruge Mato Mlinarić iznio je kako je u odnosu na 2016. godinu lani proizvedeno 10 posto manje mlijeka, 10 posto manje svinja i 10 posto manje junadi, unatoč svim mjerama, poticajima i natječajima.

>>>Predsjednica: Seljacima nužno omogućiti jednaka ‘pravila igre’ kao u ostalim državama EU

- Mi danas uvozimo 70 posto hrane, a proizvodimo samo 30 posto, naglasio je Mlinarić dodavši da ministar Tolušić ima podršku seljačkih udruga, ali i da od njega traže uvođenje konkretnijih mjera. Ako pada proizvodnja junadi, treba više poticati njihovu nabavku, pojasnio je.

Kao jedan od ključnih problema podcrtao je nespremnost stranih banaka za kreditiranje domaće proizvodnje.

- Recimo da ja imam investiciju od 2 milijuna kuna, a dobio sam bespovratno milijun kuna. Banku ne zanima taj bespovratni dio, ona gleda jesam li kreditno sposoban za puni iznos i ako nisam ne mogu realizirati investiciju, kazao je Mlinarić. On smatra da u financiranje treba uključiti HBOR.

>>>Tolušić: Raspisuje se 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja, osigurano 3,7 milijardi kuna

Kao jedan od pozitivnih primjera koji bi Hrvatska po njegovu mišljenju trebala preuzeti iz Europe, naveo je kratki lanac dobave hrane.

- U Mađarskoj je obveza trgovačkih lanaca imati najmanje 60 posto mađarske hrane na policama. Ako nemaju, trgovački lanac se zatvara. A do nas hrana putuje tisuću kilometara i još je upitne kvalitete, rekao je Mlinarić.

19. travanj 2024 17:47