07. listopad 2016.

Nezaustavljivi Adidas - cijena dionice u godinu dana porasla 107 posto

Trading Room
Trading Room

Dionica kompanije Adidas AG nezaustavljivo raste posljednjih godina. Samo u posljednjih 12 mjeseci cijena je porasla velikih 107%. Može li se rast nastaviti?

Kompanija Adidas AG, zajedno sa svojim podružnicama, dizajnira, razvija, proizvodi i prodaje odjeću, obuću i ostale proizvode za profesionalne sportaše i rekreativce diljem svijeta. Posluje kroz 13 segmenata; Zapadna Europa, Sjeverna Amerika, Kina, Rusija, Latinska Amerika, Japan, Bliski Istok, Južna Koreja, Jugoistočna Azija i Pacifik, TaylorMade-Adidas Golf, Reebok-CCM hokej i trčanje. Kompanija svoje proizvode distribuira na veliko, putem maloprodaje i putem interneta, pod brendovima Adidas i Reebok. U ponudi je obuća, odjeća, te proizvodi poput sportskih torbi, lopti i ostalih rekvizita potrebnih za sport. Kompanija je također uključena u poslovanje kompanija Y-3 i Porsche Desing Sport. Zaključno s 31.12.2015. kompanija upravlja sa 2,772 trgovine, od kojih je 1,484 pod brendom Adidas, a 366 pod brendom Reebok i 872 outleta. Kompanija je znana pod imenom Adidas-Salomon AG, te je u lipnju 2006. godine promjenila ime u Adidas AG. Kompanija Adidas AG je osnovana 1920. godine sa sjedištem u gradu Herzogenaurach, Njemačka.

Trenutna cijena dionice Adidas AG [ETR:ADS] iznosi 154.25 EUR, uz tržišnu kapitalizaciju od 32.67 milijardi EUR. Cijena se tijekom godine dana kretala u rasponu od 74.19 EUR kad je zabilježeno godišnje dno 09.10.2015. do vrha od 157.45 EUR koji je dosegnut 18.08. i 29.09.2016. Dionica je uvrštena u burzovni indeks Frankfurtske burze - DAX 30, u kojemu se nalazi 30 najvećih kompanija iz Njemačke.

Optima trader

Dugoročni trend je rastući. Srednjoročni trend je horizontalni, dok je kratkoročni rastući. Indikator RSI (14) koji signalizira prekupljenost/preprodanost dionice nalazi se u neutralnom području s vrijednošću od 56.35. Glavni pomični prosjeci (PP) nalaze se na sljedećim cjenovnim razinama: SMA20 na 152.34 EUR, SMA50 na 151.55 EUR, a SMA200 se nalazi na cijeni od 118.40 EUR. Trenutna cijena je iznad svih značajnih PP što je pokazatelj snažnog rastućeg trenda i brži PP su iznad sporijih.

Prinos od početka godine (YTD) je pozitivan i iznosi +64.39%. Ako promatramo posljednji mjesec cijena je porasla za +5.32%, dok je za 6 mjeseci rast iznosio +48.22%, a na godišnjoj razini prinos je pozitivan i iznosi velikih +106.95%. Pogledajmo što kažu grafikoni.

Grafikon 1 – Dnevni grafikon 5Y – (ETR:ADS)

[caption id="attachment_241952" align="aligncenter" width="627"]Grafikon 1 Izvor: OptimTrader trgovačka platforma[/caption]

Grafikon 1 – Dnevni grafikon 1Y – (ETR:ADS)

[caption id="attachment_241953" align="aligncenter" width="627"]Grafikon Izvor: OptimTrader trgovačka platforma[/caption]

Obrazac: Cijena dionice u posljednjih 12 mjeseci nalazi se u rastućem trendu. Snažan rastući trend (Grafikon 1) privremeno je zaustavljen na razini cijene od 157.45 EUR što je razina koja je dva puta testirana te je formiran dvostruki vrh što bi mogao biti nagovještaj promjene trenda. Obzirom da je nastavak rasta obilježilo trostruko dno s početka 2015. godine ovaj obrazac se pokazao značajnim za ovu dionicu. Značajan je i položaj RSI (Grafikon 2) koji nije pratio rast cijene u pokušaju probijanja razine od 157.45 EUR nego je pokazao slabost i prvi alarm za promjenu trenda. Prve razine potpore u slučaju pada cijene su S1 sa cijenom 141.60 , S2  sa cijenom od 119.35 i S3 sa cijenom od 95.25, što može predstavljati i cjenovne ciljeve u slučaju aktiviranja prodajnih (kratkih) pozicija.

Mogući ulazak u poziciju: Idealan ulazak u prodajnu poziciju bio bi na razini dvostrukog vrha sa minimalnimi rizikom iznad te linije na razini od oko 158.95 EUR.

Mogući izlazak iz pozicije: Prvi cjenovni cilj je na S1 sa cijenom od oko 142 EUR.

Money Management: 1:10

Za OptimTrader Ivan Stojanović, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader)

Za bilo kakav upit, pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Analiza je informativnog i edukativnog karaktera, te se ne smije shvatiti kao preporuka za kupnju/prodaju dionica. Čitanjem analize prihvaćate Izjavu o ograničenju odgovornosti (DISCLAIMER).

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.