Aktualno
StoryEditor

Nezavisni suradnik ili zaposlenik? Nastavlja se spor vozača i Ubera u Americi

18. Svibanj 2016.

Ključni tužitelj u kolektivnom sporu s Uberom odbacuje nagodbu od 100 milijuna dolara. - Ona "nije u mom interesu ili u interesu bilo kojeg vozača Ubera."

Ključni tužitelj u kolektivnom sporu s Uberom kaže da ne podržava nagodbu u kojoj bi tisuće vozača dobilo do 100 milijuna dolara odšteta, ali zadržalo status nezavisnih suradnika umjesto zaposlenika.

Uber i njegov manji američki rival Lyft pokušavaju postići nagodbu u tužbi kojom vozači traže da ih se klasificira kao zaposlenike, čime bi ostvarili pravo na naknadu troškova, uključujući gorivo i amortizaciju vozila koje prema sadašnjim ugovorima namiruju sami.

Tužitelj Douglas O‘Connor u ponedjeljak je sudu predao podnesak u kojem piše da nagodba "nije u mom interesu ili u interesu bilo kojeg vozača Ubera."

Odvjetnici kolektivnu tužbu, pokrenutu u Americi, neformalno nazivaju slučaj "O‘Connor", a njegov otpor nagodbi bi mogao osnažiti pritisak na federalnog suca u San Franciscu da odbaci ponudu Ubera, ocjenjuje Reuters.

Shannon Liss-Riordan, jedna od odvjetnica koja zastupa interese vozača brani nagodbu otkad je ona najavljena prošlog mjeseca, uz argument da bi vozači koji ponajviše rade mogli dobiti na tisuće dolara ponaosob, dok nastavkom spora riskiraju sve.

No, nekolicina vozača i odvjetnika kritizira ponudu kao premalenu, ističući da pun iznos traženih odšteta seže do 852 milijuna dolara.

Prema sudskom podnesku, O‘Connor je zatražio da ga umjesto Liss-Riordan nastavi zastupati proslavljeni odvjetnik iz Los Angelsa Mark Geragos koji je prošlog tjedna uložio prigovor na nagodbu.

S druge strane, Liss-Riordan sugerira da odvjetnici koji žele zastupati O‘Connora "mogu imati povijest skakanja na velike sporove i dizanja buke kako bi ugrabili dio" kolača.

Novo ročište je najavljeno za 2. srpnja.

Jedna od nuspojava Uberovog nezaustavljivog prodora na tržišta je niz sličnih sporova koji  se dotiču radnog zakonodavstva u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji i drugdje.

23. travanj 2024 09:59