Aktualno
StoryEditor

NHS sutra provode akciju ‘čišćenja i pospremanja‘ s ciljem zaustavljanja rada nedjeljom

30. Travanj 2018.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u utorak će pred zagrebačkim trgovačkim centrom Avenue Mall započeti akciju protiv rada trgovina nedjeljom i blagdanom. Pod geslom ‘Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje!‘ akcija će se nastaviti i nekih drugih nedjelja i blagdana, pred nekim od trgovačkih lanaca u Zagrebu i drugim gradovima i mjestima u Hrvatskoj.

NHS odabrao je sutrašnji dan zbog simbolike s obzirom na to da se slavi Praznik rada. Skup će započeti obraćanjem predsjednika NHS-a, Krešimira Severa, a nakon toga će aktivisti NHS-ovih sindikata građanima dijeliti prigodne letke.

>>> Jurčić: Ukidanje rada nedjeljom ne bi dovelo do otpuštanja radnika

- Ovogodišnjeg 1. svibnja Nezavisni hrvatski sindikati odlučili su skrenuti pozornost i upozoriti javnost na desetke tisuća radnika u trgovini koji moraju raditi nedjeljom i blagdanom, a od kojih su ogromna većina žene, iako rad trgovina nije posao od općeg i javnog interesa, za razliku od, primjerice, vatrogasaca, policije, hitne pomoći i sanitetskog prijevoza, bolnica, javnog mjesnog i međumjesnog prijevoza, stoji u priopćenju NHS-a.

Uz to navodi se i kako trgovine u Hrvatskoj mogu raditi svih 7 dana u tjednu po 24 sata dnevno – 168 sati tjedno, dok se u Austriji radi 72 sata tjedno (nedjelja i blagdani su neradni).

- Oni koji su donijeli takav zakon (i druge zakone) sami su sebe oslobodili rada nedjeljom, blagdanom i još puno dana u godini. Mogu li oni razumjeti radnice i radnike u trgovini? Ovo je jedna od nužnih ‘malih komunalnih akcija čišćenja i pospremanja‘ u Hrvatskoj!, zaključuju iz sindikata.

24. travanj 2024 05:07