03. kolovoz 2018.

NHS: Trebalo je povećati osobni odbitak na 5 tisuća kuna

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) su u petak, vezano uz najavu izmjena u sustavu poreza na dohodak i doprinosa, ocijenili kako to nisu mjere koje će mlade (visoko ili manje visoko obrazovane) odvratiti od iseljavanja niti su bilo kakva financijska pomoć većini građana, upravo onih kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Navodeći kako se tu nešto moglo napraviti da se išlo sa povećanjem osobnog odbitka (na primjerice pet tisuća kuna), NHS smatra da je jedino pravo rješenje značajno povećanje bruto plaća, uključujući i minimalnu te zapošljavanje u sigurnim oblicima rada (ugovori o radu na neodređeno vrijeme).

>>> HUP o poreznoj reformi: Poslodavce se može još značajnije rasteretiti

Pozdravljajući činjenicu da je Vlada RH u ovom trenutku odustala od smanjenja opće stope PDV-a za jedan postotni bod te umjesto toga smanjila za 12 postotnih bodova PDV na osnovne prehrambene artikle (svježe meso, voće, povrće i ribu (koja na žalost nije toliko čest prehrambeni artikl u hrvatskim kućanstvima) te pelene) lošim drže najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak i ukidanje doprinosa za obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti i doprinosa za zaštitu zdravlja na radu.

NHS kod smanjenja PDV-a želi vjerovati da će trgovci biti dovoljno razumni i mudri i to smanjenje pretočiti u smanjenje krajnjih cijena, jer će, navodi, građani sasvim sigurno za kupovinu birati one koji to i naprave.

Vezano uz najavu Vlade o proširenju prvog poreznog razreda kako bi značajnije rasle plaće kvalificiranom kadru poput liječnika, IT stručnjaka i farmaceuta te se na taj način spriječio odljev visokokvalificiranog kadra iz zemlje , NHS ističe  kako najveći dio liječnika, farmaceuta, IT stručnjaka i visokokvalificiranog kadra uopće ne prima plaće na čijim bi se neto iznosima mogao vidjeti neki pomak.

>>> Željko Garača: Čudnovati PDV – može li smanjenje opće stope PDV-a dovesti do povećanja cijena?

Poručuje da će se zbog "proširenja“ prvog poreznog razreda plaće povećati onima visokim plaćama – predsjednicima i članovima uprava, visokopozicioniranim menadžerima i tek ponekom liječniku i IT stručnjaku. "A ovima zadnjima povećanje plaće od par stotina kuna zasigurno neće biti motivacija za ostanak u Hrvatskoj, ako im netko u inozemstvu istovremeno nudi daleko, daleko veće iznose, sigurnost i mogućnost napredovanja u karijeri. Oni pak prvi, ovisno o visini plaće, "omastit će brk“ i sa više od tisuću kuna", ističe NHS.

Vezano uz ukidanje doprinosa za obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti i doprinosa za zaštitu zdravlja na radu te od tako "ušteđena“ 2,2 posto doprinosa na bruto II. plaći, prebacivanje 1,5 postotnog boda na povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje uz istovremeno prebacivanje troška koji se podmirivao iz doprinosa za zaštitu zdravlja na radu na trošak zdravstvenog osiguranja, na jednoj će strani ipak biti neki dodatni prihod na razini "uvijek gladnog“ sustava zdravstvene zaštite, smatra NHS. No, smeta ih što je ovoj Vladi zaštita na radu sve više "nepotreban trošak“.

>>>Marić: Porezne izmjene donose rasterećenje za dodatnih 2,7 milijardi kuna

Kad je riječ o ukidanju obećanog osiguranja u slučaju nezaposlenosti, NHS podsjeća kako je Vlada rekla da će ta sredstva namicati iz EU fondova (ali očito i iz državnog proračuna), a poslodavcima će na drugoj strani ostaviti 0,7 posto na bruto II. plaći, što oni mogu i ne moraju prebaciti u povećanje bruto I. plaće.

NHS Vladi prigovara to što predstavnici sindikata nisu bili uključeni u izradu ovih izmjena u poreznom sustavu, da javna rasprava ide usred same špice korištenja godišnjih odmora, a uz to Vlada je na svojoj jučerašnjoj sjednici usvojila i Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019. – 2021. godine koje su napravljene kao da su ove promjene u sustavu poreza i doprinosa već usvojene.

"Iz toga je jasno kako je cijela javna rasprava ovdje tek kulisa demokracije. Kad su se vladajući složili unutar sebe, mi ostali smo tek statisti", upozorava NHS.