Aktualno
StoryEditor

Ni novi zakon ne dopušta zaštitarskim psima da traže drogu i oružje na aerodromima

19. Travanj 2019.

Čuvarske poslove ubuduće bi mogle obavljati i osobe koje imaju završenu samo osnovnu školu. Trenutačno je niža stručna sprema, odnosno jednogodišnja ili dvogodišnja srednja škola, minimalan stupanj obrazovanja za zaštitarsku službu.

To je jedna od novina u Prijedlogu Zakona o privatnoj zaštiti, kojeg je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru. Kadrovski deficit u Hrvatskoj odražava se, eto, i na tu, vrlo osjetljivu djelatnost, u kojoj postoje 253 tvrtke, 111 obrta i 147 unutarnjih čuvarskih službi s ukupno više od 16.500 licenciranih zaštitara.

Novina je u zakonu, naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, da se izrađuje metodologija procjene rizika prije uspostave privatne zaštite, propisuju se uvjeti koje za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj moraju ispunjavati pravne osobe i obrtnici te fizičke osobe koje dolaze s područja EU te se, vezano uz to, regulira obavljanje povremenih i privremenih poslova privatne zaštite.

No, u predloženim zakonskim odredbama ostaje nereguliran jedan važan dio koji se odnosi na pse zaštitare. Njih se, naime, u Hrvatskoj ne smije koristiti da traže drogu, eksploziv, oružje, novac... A to je itekako važan segment sigurnosti, pogotovu otkad je zakonski propisano da brigu o sigurnosti hrvatskih aerodroma od policije preuzmu zaštitarske tvrtke.

Upravo je ovog tjedna u Večernjem listu Damir Car, vlasnik tvrtke Canis Revolution, koja se bavi školovanjem vodiča i pasa, upozorio da zakoni u Hrvatskoj uopće ne dopuštaju privatnim zaštitarskim kompanijama obuku ‘K9 timova‘, odnosno pasa specijalno obučenih za poslove detekcije mirisa, eksploziva, droga, novca i oružja. S druge strane, Car tvrdi da tu uslugu ne može pružiti ni MUP.

Ministarstvo unutarnjih poslova problem detekcije droge prebacuje na Ministarstvo prometa i Agenciju za civilno zrakoplovstvo. No, onda bi opet MUP morao licencirati ‘K9 timove‘.

Umjesto da se očita rupa u zakonu zakrpa i nedostatak regulative promijeni u novim zakonskim odredbama o zaštitarskoj službi, dva ministarstva radije igraju ping-pong, u kojem pobjeđuju - šverceri droge (o mogućim teroristima da i ne pričamo). Jedina je sretna okolnost da narkotike, eksploziv i oružje psi specijalci otkrivaju na stranim aerodromima, pa nema dodatnog nelegalnog uvoza, već cvate samo unutarnji promet.

15. travanj 2024 14:37