Aktualno
StoryEditor

Ni riječi o politici: Barack Obama usmjeren građanskom aktivizmu i mladim liderima

24. Travanj 2017.

Bivši američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je, nakon višemjesečnog odmora, održao govor u Chicagu o temi posve različitoj od trenutačnih američkih političkih rasprava, posvećenoj mladima i građanskom aktivizmu, što je bio prvi njegov javni istup nakon što je otišao s dužnosti predsjednika.

Barack Obama sudjelovao je u raspravi o građanskom aktivizmu s mladim liderima Chicaga na gradskom sveučilištu. U kratkom govoru prije same rasprave Obama je istaknuo kako je proveo puno vremena razmišljajući što najvažnije čime bi se sada trebao baviti.

- Uvjeren sam da, iako postoji mnogo različitih tema do kojih mi je stalo i raznih područja kojima se planiram baviti, da je ono najvažnije što mogu učiniti jest pomoći u pripremanju nove generacije vođa da preuzmu palicu i da naprave prvi zamah u mijenjanju svijeta. Želim srušiti barijere i pomoći toj generaciji da se brže kreće prema vodstvu, kazao je bivši američki predsjednik pred mnoštvom okupljenih studenata.

U raspravi se osvrnuo na trenutne izazove s kojima se suočava Amerika, što uključuje političku situacije tijekom i nakon njegovog predsjedanja tom državom.

- Zbog novca u politici, središnji se interes rasprava u Washingtonu ne podudara s onime većine Amerikanaca, rekao je.

>>> Prvi javni nastup Baracka Obame nakon odlaska iz Bijele kuće

Trumpov prethodnik se nije oglasio od odlaska iz Bijele kuće 20. siječnja. On je napisao desetak tweetova i nekoliko priopćenja, posebice o zaštiti svog zakona o zdravstvenom osiguranju, kojem prijete republikanci, te kako bi odbacio Trumpove optužbe o prisluškivanju Trump Towera tijekom izborne kampanje. Nije izravno komentirao djelovanje sadašnjeg predsjednika.

Mladi i građani su u središtu projekta Zaklade Obama u Chicagu, gdje je Obama počeo karijeru. Prema pisanju Chicago Tribunea bivši demokratski predsjednik se na privatnom sastanku u nedjelju sastao s mladim problematičnim osobama iz South Sidea, s kojima je razgovarao o bandama, zaposlenju i obrazovanju.

Obitelj Obama unajmljuje kuću u Washingtonu, gdje jedna od njihovih kćeri pohađa gimnaziju.

On će 25. svibnja sudjelovati na javnoj diskusiji o demokraciji s njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel u Berlinu, prigodom 500. obljetnice protestantske reforme. Prošlog tjedna je telefonski razgovarao s kandidatom za francuske predsjedničke izbore Emmanuelom Macronom, koji je u nedjelju ušao u drugi krug izbora.

17. travanj 2024 22:50