Aktualno
StoryEditor

Nijemci sve skloniji razlazu s MMF-om jer ne žele stvarno olakšavanje grčkog duga

02. Lipanj 2018.

Važući između gubitka love i dijeljenja financijskog tereta, Nijemci su, nije iznenađenje, odabrali odustati od potonjeg. Ako je suditi prema najnovijim porukama iz Berlina, najveća ekonomija Europe razmatra odustajanje od inzistiranja na sudjelovanju Međunarodnog monetarnog fonda u programu pomoći Grčkoj. Ta institucija, naime, već dugo vremena ne želi davati zajmove najproblematičnijoj članici Europske unije, dok se ne iscrta jasan plan restrukturiranja njenog duga, ali načelno sudjeluje u provođenju tog programa. S obzirom da postaje sve očitije da Nijemci nemaju stvarnu želju olakšati taj dug u svrhu njegove održivosti, u posljednje vrijeme počinju davati signale da im sudjelovanje MMF-a više nije potrebno, vjerojatno osokoljeni pozitivnim ekonomskim ozračjem u Europi.

>>> Grčki dug: Europa će vjerojatno primijeniti Varufakisovo rješenje

Kako je Financial Timesu rekao Eckhardt Rehberg, šef parlamentarnog kluba za proračunsku politiku vladajuće CDU/CSU stranke, zahtjevi MMF-a ne mogu biti prihvaćeni jer Fond inzistira na širokom olakšavanju duga za Grčku, a spominju se čak i troznamenkasti brojevi. Južna članica, uza sve pozitivne pomake, duguje još uvijek golemih 250 milijardi eura Fondu i eurozoni, zbog čega u MMF-u smatraju da je dug suštinski neodrživ. Iz tog razloga, a u skladu sa svojim pravilima, Fond odbija davati daljnje zajmove dok ne dobije na uvid zadovoljavajuć plan smanjivanja grčkog duga.

No, članice eurozone predvođene Njemačkom, iako su načelno pristale na razgovore o tome još tijekom legendarnih višemjesečnih pregovora o trećem programu pomoći prije nekoliko godina, ne žele nikakve opipljivije zahvate u grčki dug uvjerene da je grčki problem u najvećoj mjeri riješen.

Tako su Nijemci, dosad najglasniji zagovornici obaveznog sudjelovanja MMF-a u svakom aranžmanu s Grčkom, odvagnuli da im više vrijedi golem grčki dug, koji će kroz naredna desetljeća otplatama servisirati njemački proračun, nego MMF čija je uloga bila dati kredibilitet paketima pomoći Grčkoj, ali i olakšati financijski teret za članice eurozone.

>>> Süddeutsche Zeitung: Njemačka profitira od grčke krize 

Njemačko ministarstvo financija i dalje drži službenu liniju prema kojoj je Fond nezaobilazna sastavnica cijelog programa, ali je pitanje hoće li se taj stav održati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci kada Grčka službeno izađe iz programa pomoći i počne ponovo sama financirati svoje potrebe. S druge strane, usporavanje eurozone u ovoj godini i problemi s Italijom, kao i trgovinski rat EU-a i SAD-a, sugeriraju da su u Berlinu možda olako počeli okretati leđa MMF-u i precijenili uvjete u kojima će se Grčka vratiti na financijska tržišta.

Ipak, čini se kako ružičasto gledanje na stvarnost zasad prevladava u Njemačkoj i nizu drugih članica. "Ne slažemo se s analizom Fonda o održivosti duga", objasnio je FT-u Rehberg. "U ovom trenutku, MMF i Komisija su vrlo daleko u pogledu pretpostavki rasta za Grčku".

08. svibanj 2024 20:26