Aktualno
StoryEditor

Nikola Horvat ‘trasira‘ 2300 kilometara dug Croatian Long Distance Trail

01. Svibanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=283&v=-7mF4ov6dDM

Hrvatski hiker Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je prehodao 4.300 kilometara dugu rutu od Meksika do Kanade, znanu kao Pacific Crest Trail, krenuo je u ponedjeljak iz Iloka na hodnju dugu 2300 kilometara do Dubrovnika trasirajući rutu Croatian Long Distance Trail.

Hodnja će trajati tri mjeseca, uglavnom kroz polja i šume kako bi se izbjegle asfaltirane ceste, a na putu do Dubrovnika Nikoli Horvatu podršku će pružili umirovljeni specijalac Branko Maretić Dečina i Matt Bisenius, s kojim je Nikola Horvat propješačio Pacific Crest Trail. Kod hotela Dunav hodači su postavili ploču koja simbolizira početak staze naziva Croatian Long Distance Trail.

>>> Croatian Long Distance Trail: Prvi hrvatski thru hiker krenuo na put od 2300 kilometara

"Tko god dođe ovdje imat će priliku upoznati se s jednom novinom u ovom kraju i moći će se fotografirati. Naravno, ploča je prije svega postavljena zbog hodača, kako bi se oni imali gdje uslikati i tako stvoriti još jednu uspomenu‘‘, rekao je Nikola Horvat.

[caption id="" align="alignright" width="330"] Foto: NikolaHorvat.com[/caption]

Nakon što se uspeo na najviši vrh Vukovarsko-srijemske županije Lisku koji se nalazi na skromnih 141 metar nadmorske visine, hodači će nastaviti hodnju kroz vinograde i polja prema Vukovaru i Osijeku. Cijelo putovanje će snimati nagrađivani filmaš Tin Borovčak. Podršku Nikoli Horvatu dala je i nekolicina članova Hrvatskog planinarskog društva "Cibalia" iz Vinkovaca koji će hodati s Nikolom Horvatom kroz Vukovarsko-srijemsku županiju.

Croatian Long Distance Trail počinje u Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki te prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice pa preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Potom se ulazi na Kalnik i ide se sjeverno do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga se hoda  južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Potom slijedi Žumberak, Gorski kotar, te se preko Klane ulazi u Istru gdje se istarskim planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Potom se preko Pazina, Labina i Učke  zaobilazi Rijeka te se kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita.

>>> FOTO: EDEN destinacije Vukovar-Vučedol-Ilok primjer održivog kulturnog turizma

Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema  Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

22. travanj 2024 15:02