Aktualno
StoryEditor

Ninčević-Lesandrić o ukidanju E-impulsa: Zajmovi i krediti nisu prava zamjena za bespovratni novac

09. Prosinac 2017.

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić u Saboru je oštro ustala protiv brojnih kazni koje se malim i mikro poduzetnicima nameću, podsjetivši i na ukidanje E-impulsa za poduzetnike. Ninčević je još krajem rujna postavila pitanje ministrici gospodarstva i poduzetništva Martini Dalić koje se odnosilo na ukidanje programa E-impuls, zbog čega mali i mikro poduzetnici više ne mogu doći do bespovratnih sredstava iz EU fondova.

>>>Poduzetnica iz Osijeka Kristina Kovačević nakon samozapošljavanja preživjela prvu godinu poslovanja

Ninčević-Lesandrić je krajem rujna ukazala na nevjerojatan potez Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na čijim hodnicima prašinu skupljaju prijave poduzetnika za natječaj E-Impuls za 2016. godinu za koji je stiglo čak 2099 projekata.

>>>Ninčević-Lesandrić o bespovratnom sredstvima: 84 dana nitko nije pogledao tko traži i zaslužuje novac

Ivana Ninčević je istaknula koliko je ta odgoda stajala ne samo poduzetnike, već i nezaposlene: "Od ukupno 10,7 milijardi eura nepovratnih sredstava, u 2016. godinu je povučeno 250 milijuna kuna za male i mikro poduzetnike. Nevjerojatno je da se toliko otezalo sa sredstvima zahvaljujući kojim je već godinu dana moglo biti zaposleno najmanje 2100 ljudi! A ovo je ujedno i zadnji novac koji poduzetnici mogu povući, jer je ova mjera ukinuta. Ministrica Dalić napomenula je kako je E-impuls zamijenjen drugim institutom, ali jasno je da su to zajmovi i krediti i da nisu prava zamjena za bespovratna sredstva – objašnjava.

Zastupničko pismo ministru financija

Ministru financija Zdravku Mariću uputila je zastupničko pitanje vezano uz promjenu  određivanja kazni za poduzetnike i obrtnike, istaknuvši da bi prije prve kazne trebalo uvesti institut savjeta ili opomene.

– U dosadašnjem sustavu je rigorozna sankcija bila jedini način postupanja države prema poduzetnicima. Smatram da je potrebno uspostaviti sustav koji razlikuje pogrešku od prekršaja i ciljane prevare. Prekršaja koji je nastao jer poduzetnik nije na vrijeme saznao za brojne i stalne izmjene propisa. Zaista nije jednostavno pratiti izmjene, poput neke nove naljepnice koju treba imati, pravilnika koji mora biti izložen na stolu i aparata za gašenje požara koji poduzetnik mora imati u autu. A kazne su od 10 000-300 000 kuna, bez kategorizacije. Ovakve prekršaje zaista je nužno razlikovati od pokušaja prevare – napisala je zastupnica Mosta.

>>>Gospodarstvenici: Poslodavce treba rasteretiti, smanjiti poreze i doprinose za stručne kadrove

Ona smatra da je neophodna uspostava modela upozorenja i edukacije za pogrešku i prvi prekršaj bez financijske sankcije. Istaknula je kako velike kazne plaćaju obrtnici i poduzetnici za svoje često nenamjerne propuste.

- Kažnjavanje obrtnika i poduzetnika uobičajena je praksa, a svjedočimo primjerima poput kazne obrtnici od 10 000 kuna jer je na računu umjesto “p” napisala “P”, pa je time krivo “navela poslovni prostor”. Svjedoci smo i kažnjavanja pekara sa 60 000 kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni. Svjedoci smo i zatvaranja kultne splitske brijačnice, te izricanja kazne u iznosu koji je bio veći od mjesečnog prihoda. Krajnje je vrijeme da se to drugačije regulira, a upozorenje, opomena ili savjet prije kazne najmanje je što se može učiniti - navodi Lesandrić.

18. travanj 2024 17:59