Aktualno
StoryEditor

Niska cijena - borba na tržištu ili damping?

05. Studeni 2018.

Izuzetno niska cijena – je li to posljedica borbe na tržištu ili damping? Brojni su pravilnici koji štite javnog naručitelja. No, kada na stol dobije nešto što je predobro da bude istinito, postavlja se pitanje je li riječ o dampingu? Je li takva niska cijena damping ili i javni sektor ima pravo na nižu cijenu? Razgovarali smo sa Anđelkom Rukeljom, zamjenikom predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Što predstavlja institut iznimno niske cijene u sustavu javne nabave?

To je alat koji naručitelju omogućava da u postupku pregleda i ocjene ponuda od gospodarskog subjekta zahtijeva da objasni cijenu ili trošak naveden u ponudi ako se čini da je ponuda izuzetno niska u odnosu na radove, robu ili usluge.

Da li je korištenje iznimno niske cijene obaveza naručitelja u provođenju postupaka javne nabave?

Korištenje alata preispitivanja iznimno niske cijene je diskrecijsko pravo naručitelja koje on može i ne mora koristiti, na naručiteljevoj je dispoziciji da ukoliko želi i smatra shodnim da od ponuditelja zatraži provjeru cijene ponude.

Što je preporuka javno-nabavljačima u Republici Hrvatskoj?

- Preporuka je da koriste alat u što većoj mjeri. Preispitivanje cijene ponude daje mogućnost naručitelju da u fazi pregleda i ocjene ponuda eliminiraju ponuditelja koji nerealno niskom cijenom ostvaruje neopravdanu prednost u postupcima javne nabave. Na taj način naručitelj smanjuje rizike od problema u izvršenju ugovora.

Ne propustite konferenciju Pravna zaštita u javnoj nabavi koja će se održati 8. i 9. studenog u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski. Konferencijom će se obilježiti 15 godina pravne zaštite u javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj, a tom prilikom će se neka od najznačajnijih imena javne nabave osvrnuti kako na iskustva Državne komisije tako i na buduće izazove.

25. travanj 2024 07:21