Aktualno
StoryEditor

Niske kamatne stope prijetnja za njemački financijski sustav, osiguravatelji osobito ugroženi

28. Lipanj 2017.

Niske kamatne stope predstavljaju najveću prijetnju za financijski sustav u Njemačkoj, a pod posebnim su pritiskom osiguravatelji budući da teško ostvaruju ugovorene prinose, utvrdio je odbor financijskih regulatora u najnovijem izvješću.

Udio dugoročnih kapitalnih ulaganja koja se financiraju niskim kamatnim stopama raste, a time rastu i rizici većih troškova u slučaju da kamatne stope naglo porastu, upozorava u godišnjem izvješću odbor za financijsku stabilnost.

>>>Merkel za nastavak pregovora o TTIP-u

Predviđajući da će kamatne stope ostati niske dulje vrijeme, predstavnici ministarstva financija, središnje banke i financijskih regulatora upozoravaju da jeftino financiranje može potaknuti banke da u potrazi za višim prinosima financiraju projekte kojima bi inače uskratili financijsku podršku.

"Sve je veća i opasnost da tržišni akteri sustavno podcjenjuju rizike i da uljuljkani u osjećaj lažne sigurnosti razvijaju pretjerano pozitivna očekivanja o budućim političkim i makroekonomskim trendovima", ističu članovi odbora u izvješću objavljenom u utorak. "U slučaju nepovoljnih trendova mogle bi uslijediti nagle korekcije", dodaju.

Monetarne su vlasti u Europi snizile ključne kamatne stope kako bi pomogle gospodarstvu da prebrodi financijsku krizu koja je posebno teško pogodila Grčku, Španjolsku i Portugal, podsjeća Reuters.

Prije pet godina kriza se produbila pa je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi objavio da je banka "spremna učiniti sve što treba kako bi sačuvala euro". U više su navrata snizili ključne kamatne stope, spustivši ih na nulu, a na toj su razini i danas unatoč naznakama zahuktavanja gospodarskog rasta u Njemačkoj.

Ekonomisti, analitičari i izvršni direktori kompanija očekuju da će kamatne stope u doglednoj budućnosti ostati na povijesno niskim razinama.

Čelnik njemačkog financijskog regulatora BaFina i član odbora Felix Hufeld naglašava da je važno unaprijed se pripremiti za krize.

"Bilo bi jako neodgovorno kada biste počeli opremati aparat za gašenje kada kuća već gori", kazao je Hufeld. "On bi već trebao biti u garaži i trebao bi biti spreman za upotrebu", dodao je čelnik BaFina.

>>>Yellen: Ne očekujem novu financijsku krizu ‘za naših života’

U razdoblju prije financijske krize mnogi su njemački osiguravatelji prodavali police osiguranja života kao oblik štednje sa zajamčenim kamatnim stopama u visini i do četiri posto. Sada im je zbog okruženja niskih kamatnih stopa sve teže ostvarivati prinose koje moraju isplaćivati vlasnicima polica.

"Prisutan je rizik da ostvareni prinosi neće biti dovoljni za podmirivanje dugoročnih obveza", stoji u izvješću odbora u osvrtu na segment osiguranja.

25. travanj 2024 02:44