04. listopad 2017.

Nissan rutinski krivotvorio inspekcijske dokumente za vozila - japanski mediji

Japanski proizvođač automobila Nissan rutinski je krivotvorio inspekcijske dokumente za nova vozila, objavili su japanski mediji u srijedu, čime se japanska kompanija suočila s novim skandalom, nakon najavljenog povlačenja vozila zbog upitnih provjera.

Nissan je u ponedjeljak objavio da će na domaćem tržištu povući 1,21 milijun automobila nakon što se ispostavilo da su završne provjere prije isporuke trgovcima i kupcima obavljali nekvalificirani radnici.

>>>Unatoč rezovima, Nokia otvara radna mjesta u području razvoja u Francuskoj

Danas je list Asahi Shimbun izvijestio da su Nissanove tvornice izdavale dokumente s imenima i pečatima ovlaštenih inspektora "kako bi se prikazalo da su vozila pregledale ovlaštene osobe".

- To je značajan problem ako se ispostavi da je dokumentacija krivotvorena kako bi se prikrile nedopuštene radnje, citirao je list službenika ministarstva prijevoza koji je želio ostati anoniman.

Vladina istraga utvrdila je da je kompanija koristila neovlašteno osoblje za provjeru vozila u svih šest domaćih tvornica, piše list Kyodo News.

-Ako je dokumentacija zaista krivotvorena, to bi značilo da su radnici u tvornicama namjerno pokušavali prikriti tu praksu a ne da su ignorirali propise o kvalifikacijama inspektora, piše Kyodo.

Iz Nissana su poručili da je ministarstvo prijevoza provelo inspekcijski nadzor u svih šest tvornica u Japanu.

Glasnogovornica kompanije odbila je pak komentirati medijske izvještaje, navodeći kako bi interna istraga koju je kompanija najavila mogla potrajati mjesec dana.

>>>Yahoo: Hakerskim napadom 2013. pogođene tri milijarde korisničkih računa

I službenici ministarstva prometa su na upit AFP-a odbili komentirati medijske napise o toku službenih istraga u Nissanu.

Predsjednik kompanije Hiroto Saikawa priznao je u ponedjeljak da su niži inspektori obavljali zadaće za koje nisu bili ovlašteni, nazvavši to "vrlo ozbiljnim problemom".

- To nije bio izdvojeni slučaj, kazao je Saikawa, dodajući da nije siguran kako i kada je ta praksa započela.

>>>Izdašni poticaji: U SAD-u pomama za rabljenim električnim i hibridnim automobilima

Sporna vozila su proizvedena između listopada 2014. i rujna 2017. godine, poručili su iz kompanije. Saikawa je kazao da će kompaniji trebati barem mjesec dana da istraži što se dogodilo, dodajući kako bi opoziv vozila tvrtku mogao stajati oko 25 milijardi jena (222 milijuna dolara).

Nissan se već nalazi u skupini globalnih proizvođača automobila, uključujući Toyotu, General Motors i Volkswagen, koji su bili suočeni s masovnim opozivom vozila zbog neispravnih zračnih jastuka tvrtke Takata.