01. studeni 2018.

Ništa Zagorci, ništa boduli: Najviše ipak štede purgeri

Unatoč rastu ukupne štednje u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na kraj prošle, u većini županija u Hrvatskoj došlo je do pada. Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) za lipanj, u odnosu na podatke Hrvatske gospodarske komore (HGK) za kraj prosinca, u samo šest županija došlo je do porasta depozita u bankama.

Apsolutni dobitnik u rastu depozita je Zagrebačka županija. Štednja stanovnika te županije je u prvih šest mjeseci ove godine skočila za čak 1,84 milijarde kuna, odnosno za 15,25 posto! Na kraju lipnja u bankama su držali 13,9 milijardi kuna ušteđevine. Naravno, najveća količina depozita je u Gradu Zagrebu, i to 53,9 milijardi kuna na kraju lipanj, što je porast od 1,46 posto u odnosu na kraj 2017. godine.

>>>RBA: Ukupni depoziti krajem travnja 13 milijardi kuna veći nego lani

S druge pak strane, najviše novca iz banaka povukli su stanovnici Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. Prvi su povukli 780,2 milijuna kuna (na kraju lipnja imali su oročeno 23,4 milijarde kuna), a drugi su povukli 367,7 milijuna kuna (u bankama su na kraju lipnja držali 18,3 milijarde).

Najviše (u relativnim iznosima promatrano) su iz banaka povukli stanovnici Virovitičko-podravske županije – depoziti su im na kraju lipnja bili čak 18,55 posto niži nego na kraju 2017. godine.

Ukupno gledajući, stanovnici 15 županija iz banaka su na kraju lipnja povukli 2,38 milijardi kuna! A cjelokupnu statistiku ‘spasila‘ je Zagrebačka županija s rastom od već spomenutih 1,84 milijarde kuna.