17. veljača 2018.

Nizozemska gradi prvu plutajuću solarnu farmu

Nizozemska planira izgraditi pokusnu solarnu elektranu na moru 15 kilometara od obale, koja bi trebala početi s komercijalnim radom u roku od tri godine, javili su mediji.

Projekt dolazi u kritično vrijeme za Nizozemsku, koja se bori da ograniči uporabu fosilnih goriva i ispuni ciljeve o emisiji stakleničkih plinova nakon godina nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon pokusne sljedeće godine, konzorcij koji se sastoji od energetskih tvrtki, znanstvenika i istraživača planira da 2500 četvornih metara plutajućih solarnih panela počne djelovati 2021., rekao je Allard van Hoeken, osnivač Oceana i energije, koji je osmislio projekt.

>>>Musk: Kvadrat solarnog krova 150 kuna, garancija ‘beskrajna’

"Ovdje je više sunca na moru i dodatna korist od sustava hlađenja panela, koji povećavaju proizvodnju do 15 posto", rekao je rekao je stručnjak za solarnu energiju Wilfried van Sark

Pilot projekt, za koji je namijenjeno 1,2 milijuna eura iz državnog proračuna, djelovat će na 30 četvornih metara panela od ovoga ljeta. Testirat će opremu, vremenske uvjete, utjecaj okoliša i proizvodnju energije. Sveučilište u Utrechtu istražit će proizvodnju energije u prototipu, smještenom oko 15 kilometara od obale kod Den Haaga.

"Kako bi se uklonio problem nestašice zemljišta, ima nekoliko drugih koristi u izgradnji na moru, sličnih onima u energiji vjetra", rekao je stručnjak za solarnu energiju Wilfried van Sark sa sveučilišta u Utrechtu, koji je uključen u projekt.

>>>Ove godine u prodaju kreću novi solarni krovovi proizviđača Tesle

"Ovdje je više sunca na moru i dodatna korist od sustava hlađenja panela, koji povećavaju proizvodnju do 15 posto", rekao je.

Bude li uspješna, postoji mnogo prostora za proširenje solarne farme, za razliku od prenaseljenog nizozemskog kopna gdje vlada otpor javnosti prema vjetroelektranama.

>>>Prve narudžbe za solarnu šindru Tesla prima već u travnju

Van Hoeken je rekao da očekuje da ta morska solarna energija u konačnici bude jeftinija od morske vjetroenergije i kopnenih izvora energije, zahvaljujući uglavnom nižim troškovime izgradnje na moru.