Aktualno
StoryEditor

Nizozemska je daleko najveći svjetski kanal prema poreznim oazama

25. Srpanj 2017.

Nizozemska je najveći kanal prema off-shore poreznim oazama u svijetu i gotovo četvrtina sumnjivih fiskalnih konstrukcija ima vezu s Nizozemskom, navode istraživači specijalizirane jedinice sa Sveučilištu u Amsterdamu, a prenosi DutchNews.

- Samo pet velikih zemalja djeluje tako, rekli su istraživači iz Corpneta u novom izvješću.

>>>Od iduće godine manja porezna opterećenja za francuske tvrtke

Dvije daleko najveće "stanice" na putu prema oazama su Nizozemska (23%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (14%), a slijede Švicarska (6%), Singapur (2%) i Irska (1%). "Naši rezultati pokazuju da off-shore oaze nisu samo daleki egzotičnih mali otoci. Zemlje kao što su Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo igraju presudnu, ali skrivenu ulogu kao putevi prema poreznim oazama ", rekli su istraživači.

Izvješće je temeljeno na analizi globalne mreže vlasničkih odnosa, s informacijama o više od 98 milijuna tvrtki, razlikujući između 24 onih koji privlače i zadržavaju inozemni kapital kao što su Britanski Djevičanski otoci i Kajmanski otoci i pet onih poput Nizozemske. Iako je većina poreznih utočišta bila očekivana, Tajvan je na popisu bio iznenađujući sudionik, rekli su istraživači.

>>>Presuda: Google ne mora Francuskoj platiti 1,1 milijardu eura poreza

- Pronašli smo jasnu geografsku specijalizaciju u offshore financijskoj mreži, navodi se u izvješću.

Nizozemska je kanal između europskih tvrtki i Luksemburga. Velika Britanija je kanal između europskih zemalja i bivših članica Britanskog carstva, kao što su Hong Kong, Jersey, Guernsey ili Bermuda.

>>>Porijeklo imovine: Nova porezna pravila za ispitivanje i dokazivanje bogatstva

- Dok se napori obično usredotočuju na male egzotične otoke, pokazali smo da su glavne offshore oaze zapravo visoko razvijene zemlje koje su potpisale brojne sporazume o poreznim ugovorima, navodi se u izvješću.

Znanstvenici se nadaju da će njihova otkrića omogućiti regulatorima da rade na zaustavljanju utaje poreza.

24. travanj 2024 03:00