Aktualno
StoryEditor

Njemačka donijela prijeporni zakon o kažnjavanju govora mržnje

30. Lipanj 2017.

Njemački zastupnici donijeli su prijeporni zakon po kojemu bi Facebook, Twitter i drugi društveni mediji mogli dobiti kazne do 50 milijuna eura (57 milijuna dolara) zbog neuklanjanja govora mržnje sa svojih platformi. The Network Enforcement Act, popularno nazvan "Facebook zakon", donio je u petak njemački parlament, a na snagu će stupiti u listopadu, izvijestio je The Verge.

>>>U Njemačkoj racije zbog ‘govora mržnje’ na društvenim mrežama

Prema tom zakonu, društvene mreže će se suočiti s velikim novčanim kaznama u slučajevima neuspješnog uklanjanja "očigledno nezakonitog" sadržaja - uključujući govor mržnje, klevetu i poticanje na nasilje - u roku od 24 sata. Početna kazna je 5 milijuna eura, a može porasti na 50 milijuna eura. Društvene mreže bi imale do tjedan dana da odlučuju o slučajevima koji su dvojbeni.

Ministar pravosuđa Heiko Maas i ostali pobornici zakona tvrde da je nužno zaustaviti širenje govora mržnje, što je strogo uređeno njemačkim zakonom. Međutim, aktivisti za digitalna prava zakon su kritizirali tvrdeći kako on krši slobodu govora i daje tehnološkim tvrtkama preveliku odgovornost u određivanju zakonitosti online sadržaja.

>>>Sud prisilio Facebook na brisanje ‘govora mržnje’ u Austriji, EU

Njemačka je posljednjih godina pojačala napore kako bi spriječila govor mržnje uslijed porasta antimigrantskih tenzija potaknutih tekućom izbjegličkom krizom. Facebook, Twitter i Google dogovorili su se da će ukloniti takve sadržaje s platforme u roku od 24 sata, prema sporazumu s njemačkom vladom iz 2015. godine, no izvješće koje je izdalo Ministarstvo pravosuđa 2017. godine pokazalo je da tvrtke još uvijek ne uspijevaju ispuniti svoje obveze.

Ranije ovog mjeseca, njemačka policija je pretresla 36 domova u vezi s društvenim medijskim objavama koji su navodno sadržavali mržnju, nakon slične operacije koja je prošle godine obuhvatla 60 ljudi.

25. travanj 2024 05:43