Aktualno
StoryEditor

Njemačka donijela propise koji štite strateške tvrtke od stranih preuzimanja

12. Srpanj 2017.

Njemačka je u srijedu usvojila propise koji olakšavaju blokadu prodaje strateških tvrtki ulagačima izvan Europske unije u kontekstu pojačanih bojazni da Kina tim putem kupuje ključnu njemačku tehnologiju.

Vlada prema novim propisima može blokirati preuzimanje ukoliko postoji rizik gubitka važnih tehnoloških znanja. Prvi su puta definirani i kriteriji za blokadu, uključujući ugrožavanje strateške infrastrukture, poput bolnica i energetskih mreža.

>>>G20: Cilj američkog protekcionizma je zaštita američkih plaća od globalizacije

Izrijekom je predviđena i mogućnost bolje zaštite operatera infrastrukturnih tvrtki od ulagača izvan EU ako se ukaže potreba.

Rok za vladinu analizu predloženih transakcija produljen je s dva na četiri mjeseca, a jasno se utvrđuje i da će provjeri ubuduće podlijegati i "indirektna" preuzimanja, u sklopu kojih ulagači izvan EU osnivaju u Europi kompanije za potrebe preuzimanja.

>>>Njemačka i Austrija: Američke sankcije Rusiji prijete europskim tvrtkama

Propisi ne podliježu obvezi usvajanja u parlamentu, a stupaju na snagu objavom u službenom glasilu.

-I dalje spadamo među najotvorenija gospodarstva svijeta, ali u obzir moramo uzeti i ravnopravno tržišno natjecanje. To dugujemo našim tvrtkama budući da se one često natječu sa zemljama čija gospodarstva nisu otvorena poput našeg, izjavila je u srijedu ministrica gospodarstva Brigitte Zypries.

>>>U borbi za privlačenje banaka iz Londona nakon Brexita, Njemačka spremna ublažiti propise

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea potpirio je prošle godine zabrinutost preuzimanjem njemačkog proizvođača robota Kuke jer se fokus usmjerio na sumnje da Kina pokušava osigurati pristup ključnim tehnologijama, štiteći ujedno domaće kompanije od inozemnih preuzimanja.

Početkom ove godine njemačka ministrica gospodarstva povukla je dozvolu Fujian Grand Chip investicijskom fondu (FGC) za kupnju proizvođača čipova Aixtrona, navodeći kao razlog sigurnosne bojazni.

>>>Rast protekcionizma: Broj trgovinskih zapreka u svijetu lani povećan za 10 posto

U lipnju su i čelnici Europske unije postigli dogovor o sustavnom praćenju ulaganja kineskih državnih poduzeća..

Francuska, Njemačka i Italija poduprle su prijedlog da se EU omogući blokada kineskih investicija, djelomice i zato što Kina ima istu mogućnost kada su u pitanju europske tvrtke. Druge pak zemlje EU, poput Švedske, zastupaju stajalište da to vodi u protekcionizam.

18. travanj 2024 04:55