Aktualno
StoryEditor

Njemačka industrija očekuje stagnaciju gospodarstva i u 2024.

16. Siječanj 2024.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi gotovo stagnirati i u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,3 posto, izračunalo je u izvješću objavljenom u utorak udruženje industrije BDI.

- Njemačko gospodarstvo stagnira. U usporedbi s većinom drugih velikih industrijskih zemalja naša zemlja sve više zaostaje. Ne vidimo šanse za brzi oporavak u ovoj godini -  rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

Najveće europsko gospodarstvo smanjilo se u prošloj godini za 0,3 posto pod utjecajem visokih cijena, podignutih kamatnih stopa i slabe potražnje, procijenio je u ponedjeljak statistički ured Destatis.

Izazovi iz 2023. nisu iščeznuli već su pogoršani, ističe Russwurm, pa će i 2024. biti teška za gospodarstvo.

Očekivani skroman rast trebao bi proizaći iz oporavka potrošnje kako inflacija bude slabila, smatraju u njemačkoj industriji.

Tračak nade mogla bi donijeti promjena kamatne politike središnjih banaka, ističu u udruzi. Inflacija slabi, a time rastu šanse za postupno spuštanje kamatnih stopa, objašnjava Russwurm, dodajući ipak da bi se ali učinak promjene smjera u monetarnoj politici u gospodarstvu osjetio tek u proljeće 2025.

Prema prognozama BDI-ja, malo je vjerojatno da će industrija doživjeti pravi oporavak nakon zastoja u proteklim godinama. Situacija je posebno teška u energetski intenzivnim sektorima zbog visokih cijena električne energije, ističu industrijalci.

Proizvodnja još nije dosegnula ni pretkriznu razinu iz posljednjeg tromjesečja 2019. godine, a ove će godine vjerojatno stagnirati, rekao je čelnik BDI-ja.

Tri vodeća njemačka ekonomska instituta smanjila su prognoze za 2024. još su u prosincu.

Ifo institut sada očekuje rast gospodarstva od 0,9 posto, pola postotna boda slabiji no što su ranije predviđali, institut RWI smanjio je prognozu za 0,3 postotna boda, na 0,8 posto, a institut DIW ju je prepolovio, na 0,6 posto, podsjeća agencija Reuters.

26. travanj 2024 17:08