01. siječanj 2018.

Njemačka: Kazne do 50 milijuna eura za društvene mreže koje brzo ne uklone ‘govor mržnje‘

U Njemačkoj se od Nove godine počinje provoditi zakon koji nalaže društvenim medijima da brzo uklone govor mržnje, lažne vijesti i druge ilegalne sadržaje, prenosi u ponedjeljak BBC.

Društvene mreže koje ne uklone "očito nezakonite" objave korisnika mogle bi biti kažnjene s čak 50 milijuna eura.

Zakon propisuje da mreže moraju reagirati u roku od 24 sata nakon što su upozorene na objavu nezakonitih sadržaja.

>>>Don Plenković: Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein

Zakon je u zemlji izazvao kontroverze jer neki smatraju da bi mogao dovesti do nenamjerne cenzure i ograničavanja slobode govora. Njemački zakon najekstremniji je primjer nastojanja vlada i regulatora da obuzdaju društvene medije u pogledu govora mržnje.

Zakon se odnosi na društvene mreže i medijske portale s više od dva milijuna korisnika. U fokusu su ponajprije Facebook, Twitter i YouTube, ali će vjerojatno zahvatiti i Reddit, Tumblr i rusku društvenu mrežu VK. Obuhvaćeni bi mogli biti i Vimeo i Flickr.

Zakon (NetzDG) je usvojen potkraj lipnja 2017., a stupio je na snagu početkom listopada. Društvene mreže dobile su rok do kraja 2017. da se pripreme za njegovu primjenu.

>>>Mjesec dana istražnog zatvora zbog ‘Facebook prijetnji’ HDZ-ovoj zastupnici Juričev Martinčev

Stroža kontrola društvenih medija uvedena je nakon nekoliko velikih slučajeva širenja lažnih vijesti i rasističkog materijala putem njemačkih ogranaka popularnih društvenih medija.

Rok od 24 sata

Njemačko ministarstvo pravosuđa objavilo je da će na svojoj internetskoj stranici objaviti formulare putem kojih građani mogu prijaviti sadržaj koji nije dopušten zakonom ili koji nije uklonjen na vrijeme.

Zakon nalaže društvenim medijima da brzo reagiraju i da uvedu obuhvatnu strukturu za pritužbe kako bi sporne objave mogle biti brzo prijavljene njihovim djelatnicima.

>>>Facebook prepoznao i priznao oko 270 milijuna lažnih korisnika

Većina materijala morat će biti uklonjena u roku od 24 sata, a u "složenim slučajevima" u roku od tjedan dana.

Facebook je u Njemačkoj zaposlio stotine ljudi koji će obrađivati izvješća o sadržaju koji nije u skladu sa zakonom i bolje pratiti objave korisnika.

>>>Sean Parker: Facebook smo izgradili na ljudskoj ranjivosti

Europska komisija također je objavila smjernice pozivajući društvene medije da brže uklanjanju neprimjerene objave.