Aktualno
StoryEditor

Njemačka legalizirala istospolne brakove

30. Lipanj 2017.

Homoseksualni parovi u Njemačkoj će se, u skladu s novim zakonom, moći ženiti i posvajati djecu, javlja DW.  Njemački parlament je u petak donio zakon koji legalizira istospolne brakove i to netom prije ljetne stanke.

Iako je Angela Merkel glasala protiv zakona, više od 70 članova njezina konzervativnog bloka glasovali su u korist.

Merkel je svoj odabir objasnila argumentom da se definicija braka u njemačkom ustavu odnosi samo na zajednicu muškarca i žene. Ipak, nada se da će odobravanje istospolnih brakova dovesti do većeg socijalnog mira u zemlji.

>>>Merkel nakon večere s brižnim lezbijkama: Argumenti protiv istospolnog braka više ne vrijede

Njemačka se izglasavanjem zakona pridružila skupini od četrnaest europskih zemalja koje su odobrile istospolni brak, a prva od njih bila je Nizozemska 2001.

Zakon su na dnevni red uvrstile stranke lijevog centra socijaldemokrata (SPD), Zeleni i Lijeva stranka zadnji dan prije ljetne stanke. Blok CDU/CSU Angele Merkel kritizirao je potez SPD-a istaknuvši da je dogovor bio da se glasanje o takvom zakonu neće dogoditi tijekom trajanja njihove koalicije.

>>>Kohlova udovica pokušala spriječiti oproštajni govor Angele Merkel

Martin Schulz, šef njemačkih socijaldemokrata, ishod glasanja komentirao je rekavši da ‘brak za sve znači jedinstvo, pravdu i slobodu, za sve Nijemce koji vole jedni druge‘, citirajući njemački himnu.

Njemačka trenutno priznaje građanska partnerstva, no ona ne uključuju bračna prava poput usvajanja djece.

Sva tri potencijalna koalicijska partnera CDU-a, a to su Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati, proglasili su legalizaciju istospolnih brakova kao glavni uvjet za ulazak u bilo kakvu buduću koaliciju.

 

02. svibanj 2024 20:26